Oprez: Ovo su opasne droge koje su većini ljudi i dalje velika nepoznanica

Ovo su opasne droge

Svet je svakoga dana bogatiji za desetak novih, opojnih supstanci. Ovo su neki od najopasnijih narkotika.

Kada bi radili nekakvu podelu droga, mogli bismo ih podeliti na prirodne i  sintetičke (među koje spadaju i sve popularnije „dizajnerske“ droge). Budući da se svakog dana stvori nekoliko takvih novih sintetičkih narkotika, teško je pratiti što se i kako konzumira, pa ih podelimo po opštoj prepoznatljivosti.

U prvu kategoriju spadaju kokain, heroin, LSD i slični preparati. U drugu bismo grupu mogli staviti supstance poput meskalina, MDMA ili u poslednje vreme često spominjanog „krokodila“. Poslednja kategorija su pak droge koje su većini sveta i dalje velika nepoznanica, iako se u nekim slučajevima koriste već vekovima.

DMT – Božja droga
U suštini se radi o vrsti neurotransmitera triptamina, koji se i inače nalazi u našem telu (u vrlo malim količinama), a mnogo je češći u biljkama. Upravo korišćenjem biljaka bogatih ovom supstancom, drevno šamani dobijali su svoje vizije, a zapadni svet počeo da upoznaje tek pre 50 godina.
Kako deluje: DMT je po svojoj strukturi sličan psilobicinu iz psihoaktivnih pečuraka, pa se od nje halucinira i dobija se dobro raspoloženje. Ona otprilike pola sata skoro potpuno odvaja osobu od stvarnog sveta. Reč je o jakim halucinacijama, putovanju kroz vreme, napuštanju vlastitog tela, razgovoru s vanzemaljcima i  s Bogom (od tuda i naziv “Božja droga”).
Koliko je opasno: DMT i njegovo delovanje na ljudsko telo nije istraženo, pa je nezahvalno govoriti o tome kakve opasnosti radi telu, ali tako moćni „tripovi“ bi mogli da izazovu trajne posledice na psihu.

DiPT – droga od koje čujete travu kako raste
Diisopropiltriptamin ili DiPT je vrsta triptamina, kojeg takođe možemo da nađemo u našem telu u malim količinama, a spada u grupu psihoaktivnih droga. Po svom sastavu je slična jednoj drugoj sintetskoj drogi, Foxyu (5-metoksi-diisopropiltriptamin).
Kako deluje: Uglavnom udara na sluh. Zvukovi koji se čuju drugačije, nešto je mnogo tiše, nešto mnogo glasnije, a ponekad se čuje i ono što se inače ne čuje. Pojavljuju se i lakše vizuelne halucinacije!

[adsenseyu1]

Skopolamin – najstrašnija droga na svetu

Reč je o jednoj od najopasnijih droga na svetu, barem prema tvrdnjama onih koji je proizvode, diluju ili su je na nesreću koristili. Skopolamin je poznat i kao burundanga, đavolji dah ili datura, a dobija se iz plodova nekolicine egzotičnih biljaka.

U manjim se koncentracijama koristi u pojedinim lekovima (uglavnom protiv mučnine), ali poznatija i mnogo opasnija jest njegova primena kao droge za silovanje i halucinogena.

Kako deluje: Samo jedan gram čistog skopolamina može da ubije 10 ljudi. Droga je toliko jaka da onaj ko se uzme, može i po nekoliko dana da provede u totalnom zombi-stanju, bez ikakvog pojma o svetu oko sebe.

Bromo-DragonFLY – vilinski konjic
Oblik  molekule ove opasne droge podseća na vilinskog konjica. To je vrsta feniletilamina, sintetizovan je tek 1998. godine, te se u nešto drugačijem obliku može naći u većini biljaka, a neke njene slabije varijante koriste se i u terapeutske svrhe. Ovo je veoma jaka halucinogena droga.
Kako deluje: Često se upoređuje sa LSD-om, a kažu da je čak 300 puta potentnija od meskalina. Od jednog miligrama korisnik droge može da halucinira i do tri dana.
Iako je droga relativno nova i ne toliko raširena, već je odnela nekoliko života, i to uglavnom jer se mislilo da uzimaju slabu drogu.

[adsenseyu1]

Etorfin
Etorfin je jedina droga s ovog popisa koja je legalna, ali isključivo zato jer se koristi za uspavljivanje životinja, poput slonova i drugih velikih sisara. Može se dobiti iz stabljike maka, ali danas se uglavnom proizvodi laboratorijski. Njena potentnost je ogromna, tako da je čak i do 3.000 puta jača od morfijuma, što znači da bez problema može da sruši slona, ali i usmrti čoveka. Nju mogu da koriste naučnici i veterinari, a uvek dolazi u paketu sa protivotrovom, naloksonom.
Deluje slično kao heroin, pa će teška omamljenost i pospanost biti uglavnom jedini efekti.
Koliko je opasno: Ova droga je veoma opasna i čak i sam dodir s kožom može da prouzrokuje predoziranost.

GHB
Gama-hidroksibutiratna kiselina ili GHB je vrlo moćna i opasna droga, koja je prilično raširena, a ponekad je zovu i „tekući ecstasy“, iako s tom supstancom nema puno veze, barem što se hemijskog sastava tiče. Inače se radi o spoju koji je sastavni deo našeg nervnog sistema, a u obliku natrijeve soli se ponekad koristi u lečenju narkolepsije i alkoholizma. Uglavnom se ipak konzumira kao droga, sa efektima koji mogu varirati od euforije do paralize i amnezije.
Kako deluje: GHB se često uspoređuje s ekstaziem i to ne bez razloga, budući da deluju slično: euforija, povećanje seksualne energije, gubitak inhibicija i opšte stanje ljubavi. GHB ima drugu stranu medalje, pa može doći do predoziranja (pogotovo ako se kombinuje sa alkoholom ili nekom drugom drogom). Kako uglavnom dolazi u obliku bezbojne tečnosti, može vrlo lako da se nekome ubaci u piće, pa nije retkost da se GHB koristi i kao droga i za silovanje.

Koliko je opasno: Može da dođe do ozbiljnih posledica, pa čak i do smrti.

Jenkem

Ova droga je uglavnom popularna u Africi (Zambija). Naime, lokalna deca-beskućnici stružu izmet s kanalizacionih cevi, stavljaju ga u posudice i puštaju da fermentzuje nekoliko nedelja. Navodno je daleko jeftinija i pristupačnija zamena za lepilo.
Kako deluje: Uglavnom se radi o halucinacijama različitog intenziteta, koje traju po nekoliko sati. Navodno je mnogo jači od kanabisa, pojavljuju se  vizije  i vrlo opasni osećaj neuništivosti i neustrašivosti.
Koliko je opasno: Udisanje gasova koji nastaju fermentacijom izmeta može biti izuzetno opasno.

Ovih sedam narkotika su izuzetno opasni i njihovo delovanje nije do kraja ispitano kao ni to kakve su posledice korišćenja ovih droga.

(idesh.net)

Share this post: