Ovo je NAJSTARIJA fotografija Josipa Broza TITA: Evo kako je i gde nastala…

Najstarija Titova fotografija

foto: Arhivska fotografija

Najstarija fotografija Josipa Broza Tita napravljena je u slovenačkom gradiću Kamnik, a danas se nalazi u posedu penzionera Viktora Šubica (85), koji je čuva kao relikviju.

Na poleđini ove fotografije zapisan je datum 4. maj 1911. dok u Titovoj biografiji stoji podatak da se te godine zaposlio u fabrici “Titan”, u Kamniku.

Prema rečima Viktora Šubica, koji je skoro dve godine stanovao sa Josipom Brozom u istoj zgradi, fotografiju je snimio Čeh po imenu Jinčik, zaposlen u ovoj fabrici kao alatničar.

Slika je nastala za vreme podnevne pauze, kada su se u dvorištu okupili radnici kako bi imali uspomenu na fabriku koja je tonula u stečaj.

Po dolasku u Kamnik, Josip se brzo sprijateljio sa svima, ali tek što je sastavio godinu dana rada u fabrici, ona je pala pod stečaj.

Šubic kaže da je o svom drugu Josipu ponovo nešto čuo tek početkom 1942.

Vest ostatku nekadašnje družine o tome da kamarad Joža vodi jugoslovenske partizane doneo je Valter Tvrdi, jedan od mladića sa slike, ali Šubic nije odmah poverovao da je to isti čovek.

Posle oslobođenja, Tvrdi je našao zajedničku fotografiju i predložio drugovima da je pošalju Titu kao rođendanski poklon, a u propatnom pismu pitali su ga da li se seća prošlih vremena.

“To je Kamnik, na slici sam takođe i ja”, odgovorio je odmah Tito, pitajući kako su Tvrdi, Čebulj, Šubic i Potokar, i kako žive, a na kraju pisma je obećao da će ih posetiti.

Kao i uvek, obećanje je i ispunio: 8. avgusta 1952. došao je u Kamnik.

U dvorištu “Titana” govorio je radnicima, a zatim zagrlio Valtera Šubica.

“Šubic, ti si već u penziji, a vidiš, ja još radim!”, našalio se drug Tito.

Šubic je tada, ne poštujući protokol, pozvao svog starog kamarada Jožu u kuću, u Kovinarskoj cesti, da se podsete na dom u kom su zajedno momkovali.

(Telegraf.rs/Yugopapir.com)

Share this post: