Ovo je tajna, moćna Putinova vojska!

Tajna vojska

Kremlj ima svoju online vojsku, a jedan prosečan dan “internet vojnika” znači pisanje sto komentara na raznim stranicama u kojima se veliča ruska vlada i Vladimir Putina.

Ljudmila Savčuk, jedna od “vojnika” kaže da ju je novac privukao u redove online vojske Kremlja. U sklopu posla bombardovala je internet stranice komentarima u kojima je hvalila ruskog predsednika Vladimira Putina, a rugala se njegovim protivnicima.

“Putin je super”, “Ukrajinci su fašisti”, “Evropa je dekadentna”, samo su neke od poruka koje je 34-godišnjakinja navela kao one koje je pisala na internet forumima. Do posla je došla putem online oglasa.

– Naš posao bio je da pišemo na provladin način, interpretiramo sve događaje na način da veličaju vladinu politiku i Putinovu osobnost – rekla je, piše AFP.

Obavljajući svoju dužnost “internet trola”, vodila je i nekoliko blogova na popularnoj ruskoj platformi “LiveJournal”, gde je imala više identiteta pa je među ostalim bila i domaćica i studentkinja. Dok su sami blogovi bili ispunjeni apolitičnim sadržajima o životu u Rusiji, njoj je plaćano da koristi te identitete i komentariše vesti na drugim stranicma i online diskusijama.

Prosečan dan značio je ostavljanje sto komentara. Svako jutro bi, kaže, dobila zadatak za taj dan – popis tema koje će komentirarisati i ideja koje će propagirati.

– Ukrajina je odobrila plan reformi kako bi osigurala pomoć MMF-a – naziv je jednog od nedavnih zadataka kojeg je Ljudmila sačuvala na mobilnom. U uputstvima je stajalo da na potencijalno pozitivne ukrajinske vesti reaguje negativnim komentarima poput “Za ukrajinsku vladu vojne potrebe su važnije od potreba naroda”.

Kao “cyber ratnik” radila je dva meseca, u sivoj zgradi u Sankt Petersburgu, a otkaz je dala u martu. Kratki razgovor za posao s njom je obavio muškarac koji se predstavio kao Oleg, a njegovo prvo pitanje bilo je šta misli o ruskoj politici u Ukrajini. Savčuk kaže da ju je, kao i mnoge druge, zavela plata. Ona odgaja dvoje dece, a plata od 700 do 870 dolara smatra se dobrim novcem u ruskom gradu.

Identični, često nasilni internet komentari koji diskredituju ruske protivnike, posebno SAD, a veličaju rusku vladu, pojavili su se i pre obračuna s Ukrajinom. Novinar opozicionogo lista “Novaya Gazeta” posetio je agenciju u Sankt Petersburgu 2013. godine u sklopu tajnog zadatka. Video je o oko 400 zaposlenih u maloj zgradi na periferiji grada. Od tada mnoge ruske novine onemogućuju komentare.

Lokalni mediji saopšili su da se poslovanje u oktobru preselilo u veću zgradu. Kremljov centar za trolanje sada je fokusiran na sukob u Ukrajini, a navodno mu je dodato odeljenje s osobama koje znaju strane jezike i obrađivanje slika u Fotošopu. Potencijalni zaposlenici obično se jave na oglas za posao u kojem su navedena naizgled bezazlena radna mesta poput urednika. Objavljuje ih navodna agencija za internet studije.

Nakon prijave stiže automatski odgovor u kojem stoji kako će podnositelja zahteva neko sigurno kontaktirati u budućnosti. Savčuk kaže da je reč o ogromnoj količini posla, a mnogi dobiju i otkaz. Većina osoblja su mlade osobe, često studenti. Savčuk kaže da su obično ravnodušni prema politici i ništa ne shvataju ozbiljno. Za njih je, kaže, to samo način za zarađivanje novca.

Međutim, postoji i druga vrsta starijih i entuzijastičnih zaposlenih – iako ih nema puno, za njih ovaj posao predstavlja pravu misiju. Agencija je u potpunosti zatvorena za javnost i jedini dokaz njenog postojanja su oglasi za posao. Radnici jedva da međusobno razgovaraju.

Kamere su postavljene svuda i Savčuk kaže da se mnogi zapravo boje razgovarati.

(Avaz.ba)

Share this post: