PANIKA U SAD ZBOG NOVE RUSKE RAKETE

Iako Rusi ne kriju da probaju novu raketu „RS-26“, zbog toga što nisu saopštene njene karakteristike i dužina leta, minulih dana na relaciji Vašington – Moskva vodila se polemika koja je napravila još veću maglu.

Тейковское ракетное соединение в Ивановской области

Nesporno je da Amerikance sve više nervira ne samo rast vojnih budžeta Kine i Rusije, već i informacije da ruski vojni konstruktori eksperimentišu sa najnovijom raketom RS-26 koju su nazvali „rubež“, što u prevodu znači „granica“ ili „međa“.

Amerikanci pretpostavljaju da bi njen domet mogao biti od dve do šest hiljada kilometara.

Zadatak koji su dobili ruski konstruktori nije tajna: nova raketa mora biti brža i „pametnija“ od američkih presretača koje će oni postaviti u Poljskoj, Rumuniji, Turskoj, ali i na brodovima.

Ali zašto je domet nove rakete toliko u centru pažnje?

Njujork tajms“ tvrdi da Rusija ispituje novu krilatu raketu i krši postojeće međunarodne dogovore, tačnije sovjetsko-američki sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Reč je o dogovoru iz 1987. godine, potpisali su ga Gorbačov i Regan, na osnovu kojeg su Sovjeti uništili 1.846 raketa srednjeg i malog dometa, a Amerikanci 846!

U Moskvi smatraju da se mnogo toga promenilo i da više ne treba da se pridržavaju spomenutog dogovora Gorbačova i Regana. Lani je Sergej Ivanov, šef predsedničke administracije koji je svojevremeno bio i ministar odbrane, kazao da Rusija ne može do beskonačnosti da ispunjava spomenuti dogovor. Jedan od uglednijih ruskih eksperata raketne tehnike, Pavel Zolotarjov, koji je zamenik direktora za izučavanje Amerike i Kanade, tvrdi da Rusija neće izaći iz spomenutog dogovora bez obzira na političke izjave.

– Kad je taj dogovor potpisivan, Amerikanci su postavljali svoje „peršinge“ u Evropi i oni su do Rusije mogli doleteti za desetak minuta. Zamislite ako takve rakete Amerikanci stave u baltičke zemlje – kaže Zolotarjov.

Izvesno je da Vašington muči ispitivanje nove ruske interkontinentalne rakete strateškog značaja, „RS-26“. Do sada je izvedeno pet proba, od čega su četiri bile uspešne. Ta raketa će biti moćnija od postojećih „topola“ i „jarsa“. Uostalom, potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin nazvao je „rubež“ ubicom američkog PRO.

(Novosti)

Share this post: