Penzionisani američki pukovnik Daglas Mekgregor: U direktnom sukobu Rusi bi nas uništili!

Ilustracija

U direktnoj borbi, u slučaju konvencionalnog sukoba, Rusi bi bukvalno potukli snage SAD – tvrdi penzionisani američki pukovnik Daglas Mekgregor za magazin „Politiko“.

Bez obzira na veličinu vojnog budžeta, Armija SAD nije tako snažna kao što mnogi misle i sigurno bi je Rusi porazili u slučaju direktnog sukoba na određenom području – smatra Mekgregor.

On je premeštanje američke jedinice iz Nemačke u Mađarsku, s namerom da zabrine Ruse, nazvao šalom i scenariom koji nikoga neće zaplašiti u realnosti.

Mekgregor je američki ratni heroj čija je jedinica tokom Zalivskog rata uništila naoružanu iračku brigadu za 23 minuta, a pritom imala samo jedan gubitak u ljudstvu.

Govoreći o toj pobedi, Mekgregor je rekao da su imali posla sa slabo obučenim iračkim vojnicima, ali da bi u sudaru sa Rusima bili poraženi.

„Zapravo, izraz `poraženi` nije prava reč, pravilno je reći da bismo bili `uništeni`“, rekao je Mekgregor, koji sada važi za vojnog eksperta.

On upozorava da je američka vojska slabo organizovana i da nije dobro obučena, pa bi u slučaju direktne borbe sa armijama koje su ravnopravne po brojnosti i tehnički dobro osposobljene, poput ruske ili kineske, bila potučena.

Mekgregor tvrdi da su ove ocene utemeljene i da su u američkoj vojsci svesni tih problema.

(Srna)

Share this post: