Počinje veliki lov na vanzemaljske civilizacije!

Potraga

Čuveni britanski naučnik Stiven Hoking i ruski biznismen Jurij Miljner objavili su da zajedno počinju realizaciju programa Breakthrough Listen koji će predstavljati svojevrsni „lov na vanzemaljske civilizacije“.

Miljner je objavio da će u traganje za životom u Vaseljeni uložiti 100 miliona dolara.

On i Hoking žele da pomoću najmoćnijih teleskopa na Zemlji – koji bi bili objedinjeni u „veliki i supermoćni kompjuterski sistem“ – tragaju za signalima koji mogu dolaziti od vanzemaljskih civilizacija.

Miljner je na konferenciji za medije u Londonu objavio: „Razmere naših istraživanja biće bez presedana. Naša teleskopska mreža će za jedan dan prikupljati više informacija nego što se dosad skupljalo za celu godinu“.

Hoking je sa svoje strane dodao: „Ovde sam zato što ovu inicijativu smatram izvanredno važnom. Došlo je vreme da se život traži izvan naše Zemlje. U Kosmosu moraju postojati dokazi postojanja života“.

Za vreme svog nedavnog obraćanja publici u Sidneju, Hoking je upozorio: „Čovečanstvo mora osvajati kosmos i iseliti se sa Zemlje jer će u suprotnom izumreti. Naša planeta ne može imati dug vek. Ne verujem da se ljudi na njoj mogu održati još hiljadu godina“.

Zato moramo – upozorio je Hoking – više gledati u zvezde, a mnogo manje sebi pred noge: „Moraćemo da kolonizujemo druge planete da bi čovečanstvo opstalo“.

Miljner je 2012. ustanovio Nagradu za dostignuća u fundamentalnoj fizici u iznosu od 3 miliona dolara.

Godinu dana kasnije je – zajedno sa Markom Cukerbergom i Sergejom Brinom – ustanovio Nagradu za naučni proboj u mediciji i Nagradu za vrhunsko dostignuće u matematici.

(Fakti.org)

Share this post: