Predskazanje gatare Spasenije Cane Jovanović žestoko uplašilo kralja Aleksandra Karađorđevića

Sujeverje

Kralj Aleksandar Karađorđević – foto: Wikipedia

Kralj Aleksandar Karađorđević (1888-1934), bio je veoma sujeveran čovek. U Beogradu između dva svetska rata dobro se znalo da zbog te kraljeve osobine kasni završetak zdanja Narodne skupštine.

U prestonici je tada, naime, živela gatara Spasenija Cana Jovanović (1848-1926), kod koje su „mušterije“ dolazili čak iz inostranstva, a njenim rečima verovalo se bez pogovora. Canu je, tako, 1907. godine nakon polaganja kamena temeljca za Narodnu skupštinu posetio i njen projektant, arhitekta Jovan Ilkić.

Prema tekstu u dnevnom listu „Vreme“ iz 1937. godine, napisanom na osnovu Ilkićevih beleški, Cana mu je tada rekla: „Ne se dobro da se svrši, zidate na ‘zavezano mesto’; reci kralju da se mane ćoravog posla!“, dodavši da ni on, Ilkić, ni tadašnji kralj, Petar Karađorđević, ni mitropolit Dimitrije – neće dočekati da vide dovršeno zdanje…

foto: Wikipedia

Kralj, ni mitropolit Dimitrije – nece dočekati da vide dovršeno zdanje. Činjenice su ove: Ilkić je umro 1917. godine, kralj Petar 1918, a mitropolit Dimitrije 1930. Aleksandar, koji je na prestolu nasledio Petra, imao je zato dobar razlog da odugovlači sa završetkom skupštinskog zdanja, pa je nekako uspeo da prevari sudbinu – ubijen je u atentatu u Marseju 1934. a poslanici su se u Dom Narodne skupštine uselili tek 1936. Ali…

Ima jedno „ali“. Canino proročanstvo nije jedino koje je plašilo Aleksandra. U vreme Prvog svetskog rata, kad su kralj i vlada bili na Krfu, posetio je jednu tamošnju gataru. Ona mu je prorekla da mu „opasnost preti od obrezanog muškarca i da se čuva Muslimana“, a Aleksandar je ozbiljno u to poverovao.

Da priče o kraljevom strahu nisu bile izmišljene, pokazuje i beleška Miroslava Krleže, pisca i glavnog urednika Jugoslovenske enciklopedije, objavljena nedavno u „Marginalijama„. Krleža time objašnjava žestok progon kojem je u Kraljevini SHS bio izložen Mustafa Golubić, Apisov prijatelj, koji je umeo da u kafani glasno priča kako će jednom Aleksandru doći glave. Golubić je više puta hapšen u Jugoslaviji, a po zahtevu zvaničnog Beograda proterivale su ga i vlasti nekih evropskih zemalja…

foto: Printscreen Youtube

Golubić je, najzad, završio kao general Staljinove tajne službe i atentator na glasu, a Aleksandra je, za račun ustaša, ubio Bugarin Vančo Mihajlov. (Svi oni defiluju ovih dana preko malih ekrana u seriji „Senke nad Balkanom„.)

Mihajlova, znanog i kao Vlado Černozemski, policija je likvidarala još na mestu atentata. Prilikom obdukcije utvrđeno je da je lečen od sifilisa, i da je zbog toga – bio obrezan!

(Kurir.rs/Momčilo Petrović)

Share this post: