Pronikli u mozak nasilnika: Otkriveno kako nastaju ubice!

Kako nastaju ubice?

Kako neko može da ubije drugog čoveka? Imaju li ubice savest? Može li svako da bude ubica? – neka su od pitanja koja se nameću sama od sebe nakon slušanja o detaljima krvavih zločina.

Naučnici su pokušali da proniknu u um ubica da bi otkrili kako oni sami sebi opravdavaju zločine koje su počinili.

U studiji Univerziteta Monaš skenirali su mozak ispitanika i otkrili da ključnu ulogu u tom procesu ima bočni orbitofrontalni korteks, koji se aktivira zavisno od toga misli li pojedinac da je zločin opravdan ili da nije.

Tvrde kako rezultati istraživanja pružaju uvid u to kako ljudi u određenim situacijama, poput rata, mogu počiniti užasne zločine.

U studiji su ispitanici igrali vrlo realističnu ratnu igru sa zadatkom ubijanja civila i vojnika, a pritom su naučnici snimali funkcije njihovog mozga. Kod prisećanja ubijanja civila i vizualizacije toga, bočni orbitofrontalni korteks pokazuje znatno veću aktivnost.

Tako on postaje regija odgovorna za moral, odnosno aktivira se ako je potrebno opravdanje zločina, dok je kod ubijanja vojnika bio bez aktivnosti.

„Mozak ima odbrambene mehanizme kojima štiti sam sebe od osude, opravdavajući zločine.“

„Na istom principu funkcioniše svaki mozak, što objašnjava zašto ubice nemaju grižu savesti, odnosno sami sebe učine bezosećajnima“,  objašnjava glavni naučnik ovog istraživanja dr Paskal Molenbergs.

(24sata.hr)

Share this post: