PUTIN JE U UKRAJINI RAZBIO SNOVE EU DA ĆE POSTATI IMPERIJA

EU je godinama „Sporazumom o asocijaciji” namamljivala Ukrajinu da se korak po korak kreće ka punom članstvu u Uniji. Međutim, time je svoju „meku silu” približila samoj granici Rusije.

Zbog toga se ta čudna organizacija, orjentisana na uništavanje nacionalnog identiteta, konačno nasukala na stenu nacionalnog interesa koji nije hteo da joj se ukloni. A svi vidimo do kakvog žalosnog stanja je to dovelo naše „lidere” na Zapadu” – napisao je Buker

Situacija u Ukrajini označila je kraj snovima Evropske unije da postane imperija – ocenio je kolumnista britanskog lista Sunday Telegraph Kristofer Buker.

Istovremeno je naglasio da je – za svih 60 godina postojanja „Evropskog projekta” – to bio „najlekovitiji fijasko”.

„EU je godinama „Sporazumom o asocijaciji” namamljivala Ukrajinu da se korak po korak kreće ka punom članstvu u Uniji. Međutim, time je svoju „meku silu” približila samoj granici Rusije. Zbog toga se ta čudna organizacija, orjentisana na uništavanje nacionalnog identiteta konačno nasukala na stenu nacionalnog interesa koji nije hteo da joj se ukloni. A svi vidimo do kakvog žalosnog stanja je to dovelo naše „lidere” na Zapadu” – napisao je Buker.

[adsenseyu5]

„Naši lideri, nastavio je kolumnista britanskog lista, sada ne znaju šta da rade. Izgovaraju gluposti o „izolovanoj” Rusiji i veruju da su to obezbedili ovim bespomoćnim, maleckim i „usmerenim” sankcijama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, ne kontrolišući se, govori da „osmorka” (G8), u kojoj sada predsedava Rusija, „više ne postoji”. Predsednik Francuske, Fransoa Oland, poziva Veliku Britaniju da preduzme mere protiv ruskih oligarha koji su uložili 27 milijardi funti u London, a još Velika Britanija dobro zna za svojih 46 milijardi funti investicija u Ruskoj Federaciji”.

Pa još nastavio: „Lideri EU sada sebi jedva da mogu dozvoliti da budu preterano agresivni jer 30 odsto svog prirodnog gasa uvoze iz Rusije. Zato su Ukrajinci sada saterani između one stene i „mesta” koje je suviše meko da bi im moglo pomoći.

Brisel je 21. marta, kada je ukrajinski vd premijera Arsenij Jacenjuk došao da potpiše „Sporazum o asocijaciji”, bio na takvoj muci da je ta ceremonija održana iza zatvorenih vrata da ne bi bila pred očima medija. Tom nesrećniku (Jacenjuku) čak ni mikrofon nisu dali pa je morao da naprosto uzvikuje kako želi da Ukrajinu vidi kao člana Evropske unije”.

Buker je svoj tekst zaključio rečima:

„Sa Ukrajinom je mašta (evropejaca) o imperiji (EU) koja se širi doživela kiks. I, nema znakova da bespomoćne nule, koje se izdaju za naše lidere, bar počinju da shvataju da njihova ambicija da zauzmu Ukrajinu mora – zajedno sa krizom evra – da bude primer kako kolektivne fantazije udaraju o zid realnosti”.

(Fakti)

[adsenseyu1]

Share this post: