Šest aviona MIG-29 stižu u martu 2017. godine: Koliko Srbiju koštaju ruski migovi?

Ilustracija

foto: Tanjug

Od marta 2017. srpska avijacija trebalo bi da postane jača za šest migova 29, koji će biti dopremljeni iz Rusije.

Predsednik Nikolić kaže da je neophodno obnavljati resurse koji su istekli. A obnavljanju će pomoći i aranžman s Ruskom Federacijom, ističe predsednik.

Srpska vojska ukupno ima četiri miga 29. Međutim, jedan je van upotrebe, dok životni vek od 30 godina za tri letelice ističe sledeće godine.

Od Rusa nabavljamo šest migova 29, međutim kada budemo platili takozvane troškove prilagođavanja izvozu, za šest aviona izdvojićemo nešto više do 20 miliona dolara, procenjuju stručnjaci.

Da je srpska vojna oprema zastarela svestan je i šef države.

„Najbolji način da se to obnovi je da se radi istom tehnologijom na kojima su obučeni naši piloti uz veoma povoljne aranžmane sa Rusima. Moramo da se osiguramo, nikoga ne napadamo nego se branimo“, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

A kako ćemo se braniti uz rusku podršku još ne zna ministar odbrane. Imaće više detalja u sredu, za kada je zakazana poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi.

„Uslovi i dalja modernizacija zavisiće od dogovora s Rusima i ono što bude naš predsednik vlade dogovorio“, izjavio je ministar odbrane Zoran Đorđević.

Međutim, nema besplatnog ručka, šta će Rusi tražiti zauzvrat? Od trenutka kada potpišu ugovor već su na dobitku

„Psihološko-propagandno postižu efekat jer Srbi vole Ruse pa kad oni nešto daju prvi put pa makar i ono što je tamo povučeno iz naoružanja a oni nisu dali ništa specijalno, već nešto što im ne treba. Dobiće i neke novce jer Srbija mora da plati eksportno prilagođavanje, zatim će morati da se plati usluga produžetka životnog veka – tako da će se desetine miliona otići ruskim firmama“, navodi vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić smatra i da su na zapadu svesni toga da Srbija mora da kontroliše svoj vazdušni prostor, te veruje da NATO neće praviti pritisak Srbiji zbog ovakve saradnje s Rusijom.

(B92.net)

Share this post: