SNIMCI TRAGEDIJA KOJE SU UZDRMALE SVET – VIDEO

500 - Snimci tragedija

Britanski filmski arhiv Pathe sadrži ogroman broj snimaka tragičnih događaja koji su kroz istoriju potresli svet.

Kako se opuštajuća i naizgled bezopasna aktivnost može pretvoriti u tragediju, najbolje je pokazao primer nedavno srušenog balona u Egiptu kada je život izgubilo 19 turista.

To, nažalost, nije prvi put da se tako nešto desi.

Mnogo je snimaka sačuvano u britanskom filmskom arhivu Pathe koji svedoče strašnim događajima iz ne tako davne istorije.

Upozoravamo da su snimci uznemirujućeg sadržaja.

Vidno nervozan pronalazač stoji na vrhu Ajfelovog tornja sa padobranom na leđima koji je sam dizajnirao. Samo nekoliko trenutaka kasnije, kako prikazuju stari crno beli snimci, Franc Rahalt skače sa tornja da isproba svoj izum – pravo u smrt.

Nemi film napravljen je u Parizu 1912.

Kamere su uspele da zabeleže i dramatičnu scenu pada dirižabla “Hindenburg” koji se zapalio nad Nju Džerzijem 1937. i survao u propast.

U nesreći je izgubilo život 35 osoba iz letelice i jedna osoba na zemlji, čime je zauvek izgubljeno poverenje u dirižabl kao bezbedno prevozno sredstvo.

Tokom Drugog svetskog rata, Pathe News snimatelj bio je na palubi broda i uspeo da snimi morski okršaj na Mediteranu u novembru 1941.

Zabeležio je užasnu scenu kada je brod pogodila salva torpeda sa nemačke podmornice, usled čega je počeo ubrzano da tone, a zatim i eksplodirao.

Arhiva sadrži i snimke tragedije u Le Manu 1955. koja je jedna od najvećih u istoriji moto sporta.

Godišnja trka pretvorila se u haos kada je Pjer Leveg svojim automobilom praktično uleteo u tribine i izgubio život, a krhotine podzide ubile još 83 ljudi.

Tragični film iz 1963. prikazuje “Čoveka pticu” Žerara Maslina u smrtonosnom skoku iz aviona u kom mu se padobran nije otvorio.

Kamere su dokumentovale lepe trenutke porodica koje su uživale u Avio mitingu Farnborou 1952. pre nego što su se pretvorile u horor kada je jedan avion pao u publiku i ubio 29 gledalaca. Pilot i jedan putnik takođe su izgubili živote.

(Daily mail, B92)

Share this post: