Strahote nuklearnog rata: Koje bi bile posledice bacanja atomske bombe na vaš grad?

Užasi rata

Na današnji dan 1945, Amerikanci su bacili prvu atomsku bombu na japanski grad Hirošimu, izazvavši jednu od najvećih tragedija u istoriji čovečanstva.

Za nekoliko sekundi, sa lica zemlje nestalo je više od 65.000 ljudi, dok će se narednih nekoliko decenija tragični bilans povećavati za stotine hiljada novih žrtava koje su bile izložene nevidljivim, razarajućim efekatima radijacije.

Običnom čoveku može biti teško da zamisli konkretne posledice atomske eksplozije, te da bi shvatio razmere drame koju su stanovnici Hirošime preživeli pre desam decenija, PRI je osmislio poučnu aplikaciju koja korisniku pruža mogućnost da sagleda strahote koje bi bacanje bombe na njegov grad izazvalo.

Dovoljno je izabrati jednu opštinu na mapi da bi se videlo dokle seže udarni talas.

Na prostoru označenom crvenom bojom, prečnika 800 metara oko epicentra, razaranje je totalno, a procenat smrtnosti iznosi 90 odsto, mada radijacija ostavlja malo šansi retkim preživelim.

Na prostoru svetlo crvene boje, prečnija 1,5 kilometara, razaranje je i dalje potpuno, ali tu stopa smrtnosti dostiže 70 odsto.

Naradžasta boja obeležava prostor prečnika pet kilometara na kom su razaranja i dalje velika.

Belom bojom je obuhvaćen prostor prečnika 20 kilometara u kom zgrade i dalje stoje na svom mestu, mada su pretrpele znatna oštećenja.

Sve navedene brojke zasnivaju se na statističkim podacima bombardovanja Hirošime i Nagasakija.

(Tanjug)

Share this post: