TAJANSTVENA GRUPA BILDERBERG POSLE SRBIJE KREĆE NA RUSIJU

vn

Građani Evropske unije su nedavno glasali za nove članove Evropskog parlamenta, u dubokom ubeđenju da na taj način u skladu sa principima demokratije sami određuju svoju sudbinu i smernice evropske politike. Međutim sudeći po onome što je poznato o grupi Bilderberg, a pogotovo sudeći po svemu što se o njima tek nagađa – čini se da umesto evropskih birača to čini uski krug moćnika iz senke.

Dakle, pre nekoliko dana je okončan godišnji sastanak tajanstvene grupe Bilderberg, na kome je uzelo učešće oko 150 ljudi, i to pretežno političara, monarha i čelnika velikih svetskih kompanija, koji sigurno ne vladaju baš celim svetom, kako se za njih obično govori, ali svakako bez sumnje upravljaju njegovim velikim delom, i to prvenstveno Amerikom i Evropom.

Otuda bi bilo zanimljivo da se u najkraćim crtama podsetimo – ko je grupa Bilderberg koja ima toliki uticaj na dešavanja u Evropskoj uniji, u koju stremi i Srbija?

Ukratko, radi se o neformalnoj grupi od par stotina moćnika iz sveta politike, medija i biznisa, koji se na skupovima strogo zatvorenog tipa sastaju u luksuznim hotelima i dvorcima da bi diskutovali o aktuelnim svetskim problemima i predlagali puteve njihovog rešenja.

Naravno, to ne bi bilo ništa čudno, da se kojim slučajem njihovi predlozi i zaključci do sada nisu, na neki volšeban način, skoro u pravilu pretvarali u stvarnost, što više govori u prilog činjenici da se radi o stvarnim vladarima zapadnog sveta, nego što to govori o njihovim sposobnostima predviđanja budućnosti.

Konkretno, grupa Bilderberg je raspravljala o Jugoslaviji uoči sukoba na balkanskim prostorima 1990-ih godina, isto kao i uoči bombardovanja Srbije, što blago rečeno predstavlja neprijatnu „koincidenciju“.

Takođe, poznat je podatak da su sa Bilderberškom grupom bili povezani takoreći svi ljudi koji su bili umešani u jugoslovensku krizu, poput Ričarda Holbruka, Madlen Olbrajt, čelnika NATO Havijera Solane, lorda Karingtona i Bernara Kušnera, a za sve njih je bilo karakteristično da nisu ostali u nimalo dobrom sećanju srpskog naroda.

Štaviše, postoji opšte uverenje da je grupa Bilderberg pružila aktivnu podršku razbijanju Jugoslavije i učestvovala u kreiranju politike Zapada prema Srbiji, za koju bi se moglo reći sve drugo, osim da je bila dobronamerna.

A kada je reč o ovogodišnjim temama o kojima je raspravljala ta kontroverzna grupa vladara iz senke, opet su se gle čuda, bavili „nepodobnim“ slovenskim zemljama sa Istoka, ali ovog puta sa Ukrajinom i Rusijom. Tako su ovih dana, kako tvrde posmatrači i analitičari, predmet njihovih debata bili između ostalog gasni sporazum između Rusije i Kine, kao i ukrajinska kriza.

Pri tom nije teško zaključiti kakve su zauzeli pozicije, ako se uzme u obzir da su članovi Bilderberga i takvi političari poput Karla Bilta, koji je poznat po izjavi da „Pravoslavlje predstavlja najveću opasnost za zapadnu civilizaciju“, te po svojoj zabrinutosti da „Putin pravi pravoslavni bastion protiv Zapada“.

I mada Bilderberg ne predstavlja nikakvu demokratski izabranu strukturu, a još manje nekakav zvanični organ vlasti Evropske unije, pa čak ni savetodavno telo, ipak ostaje činjenica, na osnovu dosadašnjih iskustava i svega što se zna o njemu, da Bilderberg „misli“ u ime čitavog Zapada, i u neformalnom smislu predstavlja njegovu glavu.

A iz toga proističe logički zaključak – da će i Srbija na svom evropskom putu sve više morati da misli tuđom glavom, pa makar i na sopstvenu štetu.

(Glas Rusije)

Share this post: