Teorija zavere: Deo stanovništva Izraela se seli u Ukrajinu?

Seoba

Ko još nije čuo za Hazare? Prema priči, Hazari nisu biblijski Jevreji niti su u bilo kakvom srodstvu s njima, već su samo primili judaizam u ranom srednjem veku i od njih su Jevreji Aškenazi?

Oni sem religije nemaju veze sa Jevrejima Sefardima, već su poreklom bliži Turcima, mongolskom narodu iz Azije. Imali su državu koja je zauzimala današnji istok Ukrajine i jedan deo Rusije, uključujući i Krim, bez Sevastopolja.

Prema istoj priči, Hazariju su rasturili Rusi, a potomci ostataka Hazara su Jevreji Aškenazi, koji su na taj način doživeli sličnu sudbinu kao i Jevreji Sefardi – izgubili su državu i bili prisiljeni da se rasele po svetu. Veliki broj ih je prešao u Nemačku gde su formirali jezik „jidiš“, u kojem najveći udeo ima nemački jezik.

Jevreji su 1.800 godina govorili „Dogodine u Jerusalimu“ i taj dan su dočekali nakon Drugog svetskog rata, tačnije 1948. godine, kada je proglašena država Izrael. U obnovljenu državu sjatili su se ne samo potomci biblijskog Avrama – Jevreji Sefardi, već i oni koji navodno nemaju semitske, već mongolske korene, Jevreji Aškenazi ili – Hazari. A ovih drugih je brojčano i procentualno gledano, znatno više.

Upravo zbog toga, Palestinci osporavaju istorijsko pravo Jevrejima na Izrael. Prema njihovom poimanju, ova priča o Aškenazima nije samo legenda, već je istorijska činjenica, pa Hazari, „lažni Jevreji“, nemaju nikakvo istorijsko pravo na Izrael, budući da njihovi preci nikad nisu živeli tu.

Ali jesu u Ukrajini.

I upravo tu počinje priča portala „Tajms of Izrael“ koja govori o mogućnosti preseljenja dela stanovništva Izraela u Ukrajinu.

Ko su bili Hazari i ko su oni danas

Portal navodi da su negde u 8. i 9. veku, Hazari, ratoborno turkoidno pleme, primili judaizam i vladali širokim područjem koji danas obuhvata Ukrajinu i jug Rusije. Šta im se dogodilo kada su Rusi razorili njihovo carstvo u 11. veku, ostala je misterija. Među mnogim istoričarima su ostale spekulacije da su drevni Hazari zapravo preci Jevreja Aškenaza.

Arapi su dugo zagovarali tezu o Hazarima u pokušajima da ospore Jevrejske istorijske pretenzije na teritoriju današnjeg Izraela. Jevreji su je, naravno, opovrgavali, piše izraelski portal. Tokom rasprave u UN koja se ticala odvajanja Palestine Haim Vajcman, prvi predsednik Izraela i predsednik Svetske cionističke organizacije sarkastično je odgovorio: „To je veoma čudno. Celog života sam bio Jevrej, osećao se kao Jevrej i sada saznajem da sam Hazar.“

Nekadašnja premijerka Izraela Golda Meir je na mnogo prostiji način to objasnila: „Hazar, Šmazar. Ne postoji narod Hazara. Ne poznajem Hazare u Kijevu. Ili Milvokiju. Pokažite mi Hazare o kojima govorite“.

Teza o Hazarima je do šireg auditorijuma stigla preko mađarskog naučnika Artura Keslera i njegove knjige „Trinaesto pleme“ koja je izdata 1976. godine i koja je za cilj imala da opovrgavanjem Jevrejskog „rasnog“ identiteta stane na put antisemitizmu. Očigledno, to je prošlo bezuspešno.

Naučnici, u nedostatku egzaktnih dokaza, kao što je poklapanje genetskih kodova između ovog drevnog naroda i Jevreja, nisu verovali u hazarsku tezu. Tako je bilo sve do 2012. godine kada je izraelski istraživač Eran Elhaik objavio studiju u kojoj tvrdi da hazarski preci imaju najveće pojedinačno učešće u genotipu Aškenaza, ističe portal Timesofisrael.com i komentariše da je Izrael izgleda upravo „bacio peškir“.

Kako se navodi, tim vodećih naučnih institucija i muzeja upravo prosledio tajni izveštaj vladi, upoznajući je sa otkrićem da su evropski Jevreji u stvari Hazari. Na prvi pogled, to je bila najgora moguća vest za premijera, vest koja je rušila kredibilitet njegovim naporima da Palestinci priznaju Izrael kao „jevrejsku državu“ i pretnja ponovnoj destabilizaciji regiona i nastavku mirovnih pregovora..

Međutim Benjamin Netanijahu, čovek sa mnogo političkog iskustva, je to majstorski iskoristio i preveo u svoju korist. Prema izvorima poznatim portalu timesofisrael.com, Netanjahu je nezvanično govoreći objasnio da je državni vrh izradio strategiju kojom bi iz novonastale situacije izvukao barem nešto pozitivno.

„U početku je to bilo hvatanje za slamku. Mislili smo da će nas priznanje da smo Hazari amnestirati od Abasovog insistiranja na tome da nijedan Jevrej ne sme ostati na Palestinskoj zemlji. Međutim, zvanična Palestina je kategorički odbijala da prihvati takvu vrstu tumačenja i to nas je prisililo da nađemo kreativnije rešenje“, nezvanično je izjavio je navodno Netanijahu, i dodao:

„Ukrajinski poziv Jevrejima da se vrate bio je dar sa neba. Preseljenje svih naseljenika u kratkom vremenskom periodu nije moguće iz razloga logistike i ekonomije. Sigurno ne želimo još jedno proterivanje naseljenika iz pojasa Gaze“.

„Imamo pravo i na Krim!“

„Premijer Netanjahu je mišljenja da niko Jevrejima neće određivati gde mogu ili ne mogu da žive kada je njihova istorijska postojbina u pitanju. On je spreman da napravi velike ustupke u korist mira, čak i da se odrekne dela svoje biblijske prapostojbine u Judeji i Samariji. Ali onda morate očekivati da svoja istorijska prava sprovodimo na nekom drugom mestu. Mi smo odlučili da to uradimo na obalama Crnog Mora, gde smo bili autohtoni narod tokom 2.000 godina. Čak je i čuveni anticionistički istoričar Simon Dubnou rekao da imamo pravo da kolonizujemo Krim. To možete pronaći u svim istorijskim knjigama“, navodi dobro obavešteni izvor portala Timesofisreal.com iz obaveštajnih krugova.

Visoko pozicionirani izvor u obaveštajnim krugovima kazao je: „Ne govorimo o vraćanju svih Jevreja Aškenaza u Ukrajinu. Očigledno da to nije praktično. Štampa kao i obično preteruje i senzacionalizuje i zato nam je potrebna vojna cenzura“.

Priča koja se pojavila da Izrael planira da preseli svoje sunarodnike iz stambenih kolonija u Ukrajinu izazvala je polemike među onima koji prate situaciju na Bliskom istoku. Polemisalo se uglavnom oko razloga za takav potez. Međutim, ono što pobuđuje najviše pažnje u određenim krugovima jeste zapravo, pozadina tog dogovora koja je mnogo kompleksnija i tiče se postojanja tajnog plana za jevrejsko preuzimanje Krima, prnosi portal Timesofisrael.com

Razloge za pristajanje Ukrajinaca na ovakav dogovor treba tražiti u prijateljskim odnosima koje su ova dva naroda uspešno gradila kroz istoriju, ali i u vidu kompenzacije za preko potrebnu vojnu pomoć u sukobima sa Rusijom.

Dakle, Ukrajina je navodno donela odluku da svi Jevreji koji žele da se vrate i dobiju status građanina te zemlje mogu to učiniti bez ikakvih problema, pogotovu ukoliko pristanu da sudeluju u projektu pomoći Izraela Ukrajini koja bi pre svega imala vojni karakter i manifestovala se kao pomoć u ljudstvu, opremi i izgradnji novih vojnih baza, navodi portal.

Dalje se kaže da u slučaju da inicijalno naseljavanje Jevreja na teritoriju Ukrajine uspe, i ostali naseljenici Zapadne obale bili bi ohrabreni da slede njihov primer. Na ovaj način ojačana, Ukrajina bi uspela da ponovo uspostavi kontrolu nad svojom teritorijom, a sadašnja Autonomna Republika Krim ponovo bi postala Jevrejska domovina. Ta, površinski dosta manja, naslednica srednjevekovnog Hazarskog carstva na Jidišu bi se zvala Hazeraj.

Dalje se izraelski portal bavi drugim komentarima i izjavama anonimnih, pa i nekih imenovanih sagovornika, ali da li cela ova priča ima osnove, procenite sami.

(Srbijadanas.com)

Share this post: