U drevnom rukopisu, starom preko 500 godina, precizno se opisuje raketa na tečno gorivo, pa čak i letelice sa posadom? – VIDEO

Misterija

foto: YouTube Printscreen

Sibinski rukopis, koji je otkriven 1961. godine, kolekcija je od oko 450 stranica u kojima, između ostalog, može da se vidi nacrt trostepene rakete i letove sa posadom.

Danas volimo da mislimo kako smo procvat tehnološke civilizacije otpočeli sredinom 20. veka, ali pojedini dokazi ukazuju da to nije baš tako. Zapravo većina svetske populacije nije ni svesna činjenice da postoji nebrojeno drevnih rukopisa razbacanih širom planete, koji opisuju ono što na prvi pogled deluje toliko neverovatno da se gotovo nameće mišljenje da se radi o prevari.

Da li možete da verujete da postoji drevni rukopis star preko 500 godina, u kom se precizno opisuje raketa na tečno gorivo, višestepene rakete, pa čak i letelice sa posadom?

foto: Wikimedia Commons

Većina bi se složila da se radi o lažnim vestima ili u najboljem slučaju o pogrešnom tumačenju.

Ipak, Sibinski rukopis je stvaran i upravo se u njemu, između ostalog,  opisuje višestepena raketa i raketa na tečno gorivo. Zvanično je objavljen u 16. veku, mada mnogi veruju da je sastavljen korišćenjem još starijih tekstova .

Sibinski rukopis 1961. godine pronašao je Doru Todericiu, profesor nauke i tehnologie na Univerzitetu u Bukureštu. Rukopis sadrži oko 450 stranica koje su pronađene u arhivama grada Sibin u Rumuniji.

Na iznenađenje Todericiua, ovaj drevni tekst je bio preplavljen crtežima i tehničkim podacima o artiljeriji, balistici i detaljnim opisima višestepenih raketa.

Od tada se veruje da je ovaj drevni tekst napisao čovek po imenu Konrad Has, između 1550. i 1570. godine. Veruje se da je on bio vojni inženjer koji je radio za Kraljevinu Mađarsku i Kneževinu Transilvaniju. Sibinski rukopis, u potpunosti napisan na nemačkom jeziku, govori o konstrukciji različitih vrsta oružja, uključujući – po prvi put u istoriji i višestepenu raketnu tehnologiju.

Nije poznato da li je Has uspeo da svoje dizajne i da primeni u praksi, ali postoje pojedinci koji tvrde da je raketa lansirana u Sibinu 1550. godine, ali ne postoje dokumentovani dokazi koji potvrđuju ove tvrdnje.

Iz istorije znamo da je Johan Šmidlap, bavarski proizvođač vatrometa iz 16. veka i raketni pionir, bio prvi koji je eksperimentisao sa dvostepenim i trostepenim raketama 1590. godine.

Konrad Has je napisao i nekoliko izrazito upečatljivih rečenica u svom rukopisu kada je u pitanju vojna upotreba raketa:

“Moj savet je da bude više mira a ne rat, da se puške ostave mirno u skladištima, tako da se metak ne ispali i barut ne izgori.“

(Webtribune.rs)

Share this post: