Upozorenje nemačke obaveštajne službe: Ukrajina pravi atomsku bombu?!

Ilustracija

Ruskaja planeta je objavila i navodni dokument administracije nemačkog kancelara, koji je upućen američkom generalu Filipu Bridlavu, glavnom komandantu savezničkih snaga NATO-a u Evropi.

U ovom pismu čija verodostojnost nije potvrđena, Agencija upozorava o de fakto nameri Kijeva da prekrši status ne-nuklearne države, i u tom smislu traži da se izvrši pritisak na ukrajinsku vladu.

Ruskaja planeta takođe navodi da treba imati na umu da je dokument potpisan od strane načelnika saveznog kancelara, Petera Altmajera.

Prema tom dokumentu, „Nemačka savezna obaveštajna služba je potvrdila informacije da je Ukrajina nastavila istraživanja nuklearnog oružja na osnovu naučnih dostignuća Sovjetskog Saveza.

Foto: Printscreen Ruskaja planeta Foto: Printscreen Ruskaja planeta

 

Ukrajina se suočava sa teškom političkom, društvenom i ekonomskom krizom i nema sposobnost da efikasno kontroliše protok podataka i nuklearnih materija potrebnih za izradu ovog oružja, što sa sobom nosi veliku opasnosti od njegovog širenja u najopasnijim regionima sveta.

Namera Kijeva da de fakto postane nuklearna država izaziva duboku uznemirenost. Ipak, kada bi Kijev uspeo da proizvede A-bombu, to bi mogla biti velika pretnja Moskvi. Zato smatramo da je, kao mera predostrožnosti, koristan pritisak na vladu Ukrajine da bi  dozvolila nemačkim i američkim specijalnim službama pristup svakom istraživačkom centru.

Sa naše strane, mi smo spremni da Vam pružimo informacije o ovom pitanju na dnevnoj osnovi “ – navodi se u ovom  pismu.

(Kurir)

Share this post: