UTICAJ OSVAJAČA I IMPERIJA NA GENETIKU LJUDI

Po prvi put naučnici su mapirali DNK 95 različitih naroda, kako bi imali jasniju sliku velikih istorijskih događanja.

inka-inke-blago02

Ova neverovatna interaktivna mapa (kliknuti ovde) prati mešanje gena velikih populacija u Evorpi, Africi, Aziji i Južnoj Americi tokom poslednja četiri milenijuma.

Mapa otkriva genetski uticaj evropskog kolonijalizma, arapske trgovine robljem, širenja Mongolskog carstva i evropskih trgovačkih puteva uz Put svile.

Mnogi genetski tragovi sa mape poklapaju se sa istorijskim događanjima i nude dokaz za ranije nezabeleženo genetsko mešanje.

“Ono što me najviše impresionira je jednostavnost naše tehnike”, kaže r Garet Helental sa Instituta genetike Univerzitetskog koledža u Londonu..

“Iako pojedinačne mutacije nose samo slabe signale toga odakle je neka osoba, dodavanjem informacija duž celog genoma mi možemo rekonstruisati mnogo više od toga.

Nekada pojedinci iz susednih regija mogu pokazati iznenađujuće različitu genetiku.

Na primer, identifikovali smo različite događaje koji su se odvijali u različitim vremenskim periodima između grupa iz Pakistana, čiji su članovi nasledili deo DNK iz subsaharske Afrike, možda zbog arapske trgovine robljem. Zatim, druge iz Istočne Azije, pa još jedne iz drevne Evrope”.

Naučnici Univerzitetskog koledža u Londonu udruženi sa kolegama sa Univerziteta u Oksfordu koristili su podatke genoma ukupno 1.490 osoba kako bi otkrili “komade” DNK koje su delili sa različitim populacijama.

Uspeli su da ukažu na vremenski okvir kada se mešanje dogodilo uz pomoć genetske rekombinacije – biološkog procesa u kom dva DNK molekula razmenjuju genetske informacije.

Narodi koji su imali iste pretke, imali su slične delove DNK, a ponaosob su davali tragove o svojoj prošlosti.

“Svaka populacija ima specifičnu genetsku ‘paletu’”, kaže dr Danijel Faluš sa Maks Plank instituta za Evolucionu antropologiju u Lajpcigu.

“Ako biste morali da naslikate genome modernih Maja, na primer, morali biste da koristite čitavu paletu boja od one koja simbolizuje Špance, stanovnike Zapadne Afrike i američke starosedeoce”.

Ova mešavina potiče iz 1670. godine kada su Španci i stanovnici Zapadne Afrike kolonizovali delove Južne Amerike.

Iako ne možemo direktno izdvojiti DNK iz grupa koje su se mešale u prošlosti, možemo opaziti veliki deo DNK originalnih grupa kod modernih.

Osim što nudi sasvim novi uvid u istorijske događaje, novo istraživanje možda će otkriti kako DNK utiče na zdravstveno stanje i specifične bolesti u različitim populacijama.

“Razumevanje genetskih sličnosti i razlika između populacija ključno je za razumevanje javnog zdravlja”, kaže dr Sajmon Mejers.

Neke grupe su u većem riziku od određenih tipova bolesti, nego druge. Retke genetske mutacije naročito su vidljive između različitih grupa i njihovo razumevanje u kontekstu zdravlja čoveka je trenutno u fokusu istraživača.

Narod Kalaš

Grupa koja najduže nije trpela mešanja sa drugim populacijama je narod Kalaš iz Pakistana. Oni su se u davnoj prošlosti, pre 206. godine pre nove ere, izmešali sa Evropljanima i grupom iz Zapadne Azije.Neki Kalaši veruju da potiču od vojske Aleksandra Velikog. Mapa ovo ne isključuje, ali su takođe otvorene i brojne druge mogućnosti.

(B92)

Share this post: