Viktorija Nuland: Sankcije uvedene protiv Rusije udarile su kao bumerang po mnogim zapadnim zemljama

Sankcije se vraćaju kao bumerang

Pomoćnica državnog sekretara SAD objavila da će „deo sankcija“ biti ukinut čim sporazumi iz Minska budu potpuno ostvareni, a potpredsedik SAD na Harvardu izjavio da SAD navodno ne teže „ekonomskom kolapsu Rusije“.

Ruski spoljnopolitički ekspert Sergej Mihajev: „Bajdenove reči su cinični šamar Evropskoj uniji. Jer, potpredsednik SAD je faktički svima stavio do znanja: Evropa radi ono što joj mi kažemo, Evropa nije u stanju da samostalno donosi krupne odluke, o svemu mi odlučujemo i biće kako mi kažemo čak i kad to nanosi štetu EU“

Sankcije uvedene protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini udarile su kao bumerang po mnogim zapadnim zemljama, priznala je pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland.

„Sprovođenje sankcija nije lak posao, pa mnoge zemlje plaćaju visoku cenu. Mi to znamo“ – rekla je ona, govoreći u vašingtonskom nevladinom Centru za evropsku političku analizu.

Pri tom, Nuland je rekla da vlasti u Kijevu „žestoko rade na postizanju mira“ i da „izvršavaju svoje obaveze u okviru sporazuma potpisanog 5. septembru u Minsku“.

Međutim, ona nije objasnila kakve veze te tvrdnje imaju sa trajućim granatiranjem škole, borbama na donjeckom aerodromu i pogibijom radnika Crvenog krsta Lorana de Paskjea.

Nuland se založila i za povlačenje teškog naoružanja iz zone borbenih dejstava i „razmenu svih zarobljenika“.

Zarobljenicima je nazvala i ukrajinske državljane Nadeždu Savčenko i Olega Sencova. Oboje su bili uhapšeni na teritoriji Rusije, pročitane su im optužnice na sudu.

„Kada Minski sporazum bude u potpunosti sproveden, možemo i počećemo da ukidamo deo sankcija. Sada svoj deo posla treba da odrade Rusija i oni koje ona podržava“ – istakla je Viktorija Nuland.

Istovremeno sa njom, oglasio se povodom sankcija i potpredsednik SAD Džozef Bajden. On je – istupivši na Harvardskom univerzitetu – priznao ono što su svi već ili znali ili naslućivali: da se Evropska unija sankcijama protiv Rusije priključila pod američkim uticajem i pritiskom.

Bajden je na Harvardu izjavio i da SAD navodno ne teže „ekonomskom kolapsu Rusije“. Prema njegovim rečima, stvari stoje obrnuto: Vašington je tobože zainteresovan da Rusija bude uspešna.

Komentarišući glavno Bajdenovo priznanje, direktor moskovskog Centra za političku konjunkturu Sergej Mihejev podvukao je:

„Bajdenove reči su cinični šamar Evropskoj uniji. Jer, potpredsednik SAD je faktički svima stavio do znanja: Evropa radi ono što joj mi kažemo, Evropa nije u stanju da samostalno donosi krupne ne dluke, o svemu mi odlučujemo i biće kako mi kažemo čak i kad to nanosi štetu EU“.

(Fakti)

Share this post: