VITLEJEMSKA ZVEZDA, koja je najavila dolazak Hrista, uopšte NIJE BILA zvezda, već nešto SASVIM DRUGO!

Ilustracija

Tri mudraca, Đentile da Fabrijano (foto: Wikimedia Commons)

Već stotinama godina naučnici i teolozi (svako za sebe) pokušava da otkrije poreklo Vitlejemske zvezde – misterioznog biblijskog simbola koji je tri mudraca doveo do pećine u kojoj je rođen Isus Hristos.

Postala je poznata kao “Božićna zvezda”, ali naučnici sada kažu da vodilja koja je sjala nad pećinom u Vitlejemu uopšte nije bila zvezda.

Novi podaci ukazuju na redak raspored nebeskih tela u kom Sunce, Jupiter, Mesec i Saturn svi leže u ravni sa sazvežđem Ovan.

Gran Metjuz, profesor teoretske astrofizike i kosmologije na Odeljenju za fiziku Univerziteta Notrdam, proučavao je Vitlejemsku zvezdu duže od jedne decenije.

“Astronomi, istoričari i teolozi su raspravljali o Božićnoj zvezdi godinama. Odakle je nastala? Kako je izgledala? Moderna astrofizika trebalo bi da da odgovor na ta pitanja”, kaže on.

Prema istraživačima, Sunce, Jupiter, Mesec i Saturn bili su u ravni sa Ovnom, dok je Venera bila u sazvežđu Ribe, a Merkur i Mars u Biku.

Takav raspored nebeskih tela dogodio se u šestom veku nove ere i to u doba prolećne ravnodnevice.

On bi za tri mudraca koji su bili sveštenici drevnog Vavilona simbolizovao rađanje novog vladara Judeje.

“Mudraci su primetili tu astrološku simboliku i prepoznali da će biti rođen novi vladar”, kaže Metjuz.

Takav raspored planeta je izuzetno redak i neće se ponoviti u narednih 16.000 godina, ali čak ni tada ne u sazvežđu Ovna.

Istraživači kažu da ni u 500.000 godina u budućnosti neće biti tako jedinstvenog rasporeda planeta.

(B92.net, Daily mail)

Share this post: