Zaboravite na Afriku: Tajna nastanka čoveka se krije u istočnoj Makedoniji?!

Istorija

Makedonski naučnici i paleontolozi ukazuju da se na lokalitetu Stamer kod Delčeva, na istoku Makedonije, po svemu sudeći nalazi tajna nastanka čoveka i karika u alci evolucije, koja do danas nije bila pronađena.

Na tom mestu je otkrivena jedina praistorijska masovna grobnica životinja.

Fosili praistorijskih životinja stari više od 10.000 godina, koje danas žive samo u Africi, pronađeni su u blizini grada Delčeva, 200 kilometara istočno od Skoplja. Tu je pre sedam godina pronađena lobanja prve žirafe u Evropi, ostaci mastodonta i sabljastih tigrova, kao i piterinska fauna.

Na toj lokaciji u martu su otkriveni fosilni ostaci praistorijskog nosoroga stari od tri do pet miliona godina. Poslednje ledeno doba nastupilo je pre oko dva miliona godina.

„Otkrivanjem kostiju nosoroga završavamo naučna istraživanja za ovu godinu na lokalitetu Stamer. Nadam se da će u narednom periodu naša institucija dobiti više novca za dalja istraživanja“, izjavio je Ivica Zdravkov iz Prirodno-naučnog muzeja Makedonije.

Praistorijsku grobnicu blizu delčevskog sela Stamer slučajno je u martu pre sedam godina otkrio rudarski inženjer Ljube Mitevski, kad su se nakon erozije zemljišta na površini pojavile kosti praistorijskih životinja.

Tada su na svetlost dana pred oči javnosti i nauke izneti fosilni ostaci i kosti žirafa, mastodonata, sabljastih tigrova, a danas i delovi praistorijskog nosoroga.

Za otkriće inženjera Mitevskog prvi se zainteresovao svetski poznati paleontolog iz Makedonije, profesor dr Risto Garevski.

Na osnovu starosti životinjskih ostataka on je zaključio da se na ovim prostorima mogu naći dokazi o nekoliko stadijuma evolucijskog kontinuiteta u razvoju čoveka, koji odgovara tom periodu, a nije poznat svetskoj nauci.

Njegove pretpostavke su potvrdili i paleontolozi Denis Žerard iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Parizu i Nikolaj Spasov iz Prirodno-naučnog muzeja Bugarske akademije nauka. Oni su saglasni da se radi o jedinstvenoj masovnoj grobnici sa fosilima velikih praistorijskih životinja, prvi put otkrivenih u Evropi.

„Naučna istina je da životinje, koje sada srećemo u Africi, vode poreklo s naših prostora. Sličnu sudbinu su doživeli i preci čoveka, pa zato s pravom očekujemo da ćemo pronaći i ostatke pračoveka iz perioda njegovog udaljavanja od čovekolikog majmuna“, veruje Svetozar Petkovski iz Prirodno-naučnog muzeja Makedonije.

On objašnjava da su se zbog promene klime tokom proteklih milenijuma ove životinje preselile na jug, u toplije krajeve.

Ukoliko se potvrdi bar deo pretpostavki paleontologa, Stamer će biti pretvoren u makedonski „jura park“ fosilnih ostataka praistorijskih životinja.

(Vesti-online)

Share this post: