ZABRINJAVAJUĆE: Plastična ambalaža izaziva kancer jetre?!

Ilustracija

Osnovni sastojak plastične ambalaže, supstanca bisfenol A (BPA) izaziva tumor jetre, tvrde naučnici sa Univerziteta u Mičigenu. Testiranje je obavljeno na miševima, a sada sledi detaljno ispitivanje na ljudima kako bi se tačno utvrdila štetnost i sve njene negativne posledice.

Supstanca bisfenol A (BPA), osnovni sastojak plastične ambalaže, izaziva tumor jetre, tvrde naučnici sa Univerziteta u Mičigenu koji su ispitivali miševe izložene ovoj supstanci još pre rođenja, piše britanski Telegraf.

„Rezultati su pokazali da je čak 27 odsto miševa izloženo različitim dozama BPA, i to preko ishrane majke tokom njene trudnoće, dobilo tumor jetre. Što je doza bila veća, to je bila veća mogućnost pojave tumora“, kaže Keren Vinhaus, član tima istraživača.

Vinhausova dodaje da su miševi čije su majke unosile 50 miligrama BPA imali sedam puta više šansi da razviju tumor, nego miševi čije majke nisu unosile BPA. Ipak, sada je potrebno ispitati koliko BPA ima uticaja na ljude.

„Naši rezultati pokazuju da je hitno potrebno ispitati uticaj bisfenola A na ljude“, dodaje Vinhausova.

Prema njenim rečima, sada moraju da otkriju i biomarkere koji bi signalizirali da postoji rizik od bolesti, pre nego što se bolest razvije. Naravno, prvo kod miševa, a zatim i kod ljudi. Inače, mužjaci su ti koji imaju više šansi da razviju tumor jetre.

Ipak, ovo istraživanje je pokazalo da se tumori koji izaziva BPA podjednako razvijaju kod oba pola.

Ispitivanje uticaja BPA na miševe trajalo je 10 meseci. Naučnici su prvo tri različite doze BPA davali trudnim ženkama, da bi posle pratili njihove potomke, kojima su takođe davali bisfenol A.

Naučnici smatraju da je čak 90 odsto ljudi u svetu unelo BPA u svoj organizam.

Zbog sumnje da bisfenol A (BPA) izaziva rak, pre nekoliko godina je izbačen iz čvrste plastike koja se koristi za proizvodnju flašica za bebe.

(RTS, foto: pixabay)

Share this post: