ZELENA TRANSVERZALA

zelena transverzala

Dragiša Trajković – Zelena transverzala

Posle 1945 godine u Titovoj Jugoslaviji rađa se nova nacija, Muslimani, koji su kasnije preimenovani u Bošnjake. I od tog a vremena se kod muslimanske intelektualne elite stvara ideja o jedinstvenom geografskom prostoru na kojem žive Muslimani od Bihaća do Novog Pazara (Zulfikarpašić, 1986.) i dalje preko Kosova i Metohije i Južne Srbije te preko Bugarske pa sve do Turske, dakle tzv. Zelena transverzala.

Cilj Bošnjaka je teritorijalno spajanje muslimana u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a koje podržavaju i finansiraju Albanci sa Kosova i Metohije. S tim u vezi ide i zahtev Zukorlića za autonomijom Sandžaka, jer će tako lakše proterati Srbe sa područja Raške oblasti. Dobiju li autonomiju uslediće isti scenario kao i na KiM posle ustava iz 1974 godine.

Počeće sa proterivanjem Srba na razne načine, i stalnim zahtevima za nezavisnošću. Posebno zabrinjava aktivni uticaj Turske na Balkanu, a posebno u BiH i Sandžaku. Naime još od 1992. u Istanbulu je otvorena „Kancelarija za nezavisni muslimanski Sandžak“ na čijem je čelu tada bio Sulejman Ugljanin, a kancelarija je tretirana kao ambasada.

Pošto su Albanci „završili“ posao na KiM samo treba da se spoje sa Sandžakom i Jugom Srbije (videti kartu Velike Albanije).

Međutim ovim težnjama za sada se isprečavaju Republika Srpska i sever KiM jer ove teritorije presecaju koridor Zelene transverzale, i to RS deli BiH i Sandžak, a sever KiM Sandžak i KiM.

Setimo se samo gde su izvršeni najveći zločini tokom rata u BiH. Oko Srebrenice i Bratunca je ubijeno preko 3500 Srba, a cilj je bio da se napravi koridor od sarajeva do Novog Pazara koji će naseljavati uglavnom Bošnjaci.

Danas su u Srebrenici na vlasti Bošnjaci i zato ne čudi njihov stalni zahtev da Srebrenica dobije poseban status u okviru RS pa čak traže da budu poseban distrikt u BiH. Pored toga zahtevaju da na izborima imaju pravo glasa svi koji su tu živeli do 1991.

S druge strane, sever KiM je stalno pod pritiskom jer predstavlja branu daljem širenju albanskih ekstremista. Na severu KiM se nalaze dva veoma važna strateška objekta, rudnik Trepča i jezero Gazivode. Vrednost rude oko Trepče je procenjena na 40 milijardi evra a Gazivode imaju strateški značaj jer se vodom iz njega snabdeva pola centralnog Kosova pa i sama Priština, kao i termoelekrane u Obiliću, dakle značaj ovog veštačkog jezera je nemerljiv.

Idući dalje linijom koridora Zetre dolazimo do Juga Srbije. Albanski političari iz ovog dela Srbije teže da se pripoje Kosovu još od 1992 godine kada je održan referendum o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu i Metohiji.

Stoga je i došlo do pobune 2001 godine, gde je traženo da srpske snage bezbednosti napuste to područje, tobože su Albanci ugroženi od strane njih. A cilj je iseljavljnje Srba sa Juga Srbije i lakše ostvarivanje težnje pripajanju „nezavisnom“ Kosovu, a kasnije i formiranju Velike Albanije.

Ko ima koristi od Zelene transverzale?

Na ovo pitanje je relativno lako odgovoriti. Dovoljno je samo pogledati na karti gde se ovaj koridor nalazi i sve će biti jasnije. Dakle, u pitanju je geopolitčki i strateški važan prostor. Kao primer ćemo navesti sledeće činjenice:

Koridor 10 – važan koridor za Srbiju i celu Evropu jer je spaja sa malom Turskom i Bliskim istokom, a njegovo usko grlo je Jug Srbije, kod Preševa i Bujanovca gde žive Albanci koji će pokušati da koridor 10 na tom pravcu bude pod njihovom kontrolom.

Pešter –visoravan veoma pogodna za postavljanje radarskih stanica odakle se može kontrolisati praktično ceo Balkan. Pešter je jedina visoravan na Balkanu gde postoje uslovi za izgradnju vojnog aerodroma . S druge strane Pešter pored Negotina predstavlja jedinu zemljišnu prostoriju u Srbiji gde se može izvršiti veliki desant, upravo zato je on 1999 god.bio veoma dobro branjen od strane Vojske Jugoslavije.

Bifurkacija Nerodimke– ovo račvanje tri morska sliva vrši se na reci koja se nalazi na KiM blizu Uroševca i upravo zato je tu sagrađena baza Bondstil, s ciljem kontrole rečnih tokova i kontrole izvora vode na Šar-planini.

Dakle, Pešter se nalazi u Sandžaku, bifurkacija je na KiM a koridor 10 prolazi na Jugu Srbije i zato ove tri stvari čine ove srpske teritorije važnim. A korist od ovog projekta Zelene transverzale imaće SAD i Turska. Turska će tako imati važan uticaj na Balkanu kontrolom Koridora 10 i Peštera. Dok će SAD i dalje lobirati za Koridor 8 koji ide iz Burgas-Sofija do Drača u Albaniji i potpuno zaobilazi Srbiju.

I tako se želi izbeći bilo kakav uticaj Srbije na ovaj energetski koridor.

(Vidovdan)

Share this post: