OTKRIĆE: ARSEN IZ PIRINČA JE UZROČNIK OŠTEČENJA GENA KOD LJUDI

Ručak
Visok nivo arsena u pirinču, koji se uzgaja u pojedinim regionima sveta, se pokazao kao uzrok genetskih oštećenja kod ljudi. Nova studija naučnika Univerziteta u Mančesteru, u saradnji sa istraživačima na CSIR – Indijskog Instituta za hemijsku biologiju u Kalkuti, pokazala je vezu između pirinča koji sadrži visok nivo arsena i hromozomskih oštećenja kod ljudi koji jedu mnogo pirinča...

Opasno: Nemojte ostavljati vodu da predugo vri ili je više puta prokuvavati!

Ilustracija
Kada se voda ostavi da predugo vri ili se više puta prokuvava, njene hemijske supstance se menjaju – na gore! Kuvalo za vodu je poslednjih godina sastavni deo većine domaćinstava. Mnogo puta se dogodi da prokuvate vodu, pa zaboravite da li ste to učinili, pa ponovo uključite kuvalo… Naše bake su uvek govorile kako vodu koja se dugo kuvala za kafu, valja baciti pa sipati drugu. I one su znale...

ČIME JE HRANJENO PILE KOJE SE NALAZI NA VAŠEM TANJIRU?

Da li biste jeli piletinu ‘punjenu’ arsenom i zabranjenim antibioticima? Ne? Znate šta? Već jeste! Dok jedete taj ukusan pileći batak ili zgodnu salatu od piletine, jeste li se ikada zapitali kako je nežna, sočna i privlačna nijansa ružičastog stigla do vašeg tanjira? Poželite dobrodošlicu industrijskoj poljoprivredi. Ljudska konzumacija živinarskih proizvoda premašuje onu...