Savet stručnjaka: Evo kako da prepoznate DOBAR HLEB

Ilustracija
Menjate prehrambene navike i rešili ste da izbacite hleb iz jelovnika? Grešite. Hleb vam je potreban, a uz ovaj vodič znaćete da ste izabrali najbolje. Hleb, onaj hrskav i beli, najslađi je svima, međutim, vaš organizam vam na razne načine poručuje da vam ne prija. Zato ga ostavite u ishrani. O hlebu pričamo sa prim. dr Dušanom Živićem, jednim od naših najpoznatijih stručnjaka iz oblasti...

Evo kako da prepoznate da li zaista kupujete crni hleb, ili je u pitanju prevara!

Prepoznajte
Ovi saveti će vam pomoći da više ne kupujete ‘mačku u džaku’! Crni ili raženi hleb izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i vodi računa o pravilnoj ishrani. Takav hleb trebalo bi da se proizvodi većim delom od celog pšeničnog ili raženog zrna, tako da zadržava sve važne hranljive materije. Pri kupovini je zato veoma važno da li je crni ili integralni...

Pojedine pekare prave crni hleb koji zapravo to nije, jer je pun veštačkih boja

Trik
Jedan od prvih saveta koji dobijemo kad odlučimo da se pravilno hranimo jeste da smanjimo unos belog hleba i da pređemo na crni ili ražani. Međutim, nije svaki hleb koji se zove ražani 100 odsto ražani jer hleb koji sadrži samo 35 odsto ražanog brašna spada u tu kategoriju. Pored toga, takvo pecivo može da bude puno aditiva i emulgatora. Ima onih koji se odlučuju za takozvani beskvasni...

MNOGE VRSTE CRNOG I HLEBA OD CELOG ZRNA SADRŽE VIŠE ŠEĆERA NEGO BELI HLEB

Iako se protiv belog hleba već godinama vodi kampanja kao nezdravog, izgleda da njegova „zdravija“ alternativa i nije tako zdrava kako se prikazuje. Naravno, problem je u šećeru na kojeg mnogi naučnici u poslednje vreme upozoravaju kao vrlo opasnog za zdravlje, u prekomernim količinama. Svetska zdravstvena organizacija nedavno je pozvala ljude da prepolove količinu šećera kojeg...