Izbegavajte: Ove namirnice izazivaju nepodnošljiv ZADAH iz vaših usta

Ilustracija
Mislite da samo namirnice poput belog luka, luka i kafe izazivaju loš zadah? Neke samo na oko bezopasne namirnice mogu i te kako uticati na dah, a verovali ili ne, ako planirate sastanak, možda treba da izbegavate čak i bombone i žvakaće gume s mentolom. Alkohol Ako ste popili veću količinu alkoholnih pića, dah vam sigurno neće imati prijatan miris. Kako je već poznato, alkohol je moćan...

Broj 5 će vas IZNENADITI: Ovo su najčešće ZABLUDE u vezi sa MASLINOVIM ULJEM

Ilustracija
foto: pixabay Maslinovo ulje je ukusan, zdrav i hranjiv proizvod koji treba u ishrani da koristimo na pravilan način. Oni koji ga redovno koriste u ishrani, misle da o njemu i sve znaju. Međutim, nije tako. Predstavljamo vam najčešće zablude u vezi sa maslinovim uljem: 1. Maslinovo ulje iz prodavnice je uvek sveže Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama...

4 NAJŠTETNIJE stvari koje možete uneti u ORGANIZAM

Ilustracija
Naravno, namirnice koje sadrže trans – masti imaju odličan ukus i dugotrajnije su, ali one su i više nego loše za vaše zdravlje i to na mnoštvo načina, uključujući podizanje nivoa lošeg holesterola i povećavanja upalnih procesa u organizmu. Poznate i pod nazivom „trans – masne kiseline“ ili „delimično hidrogenizovano ulje“, trans-masti nastaju dodavanjem...

Čak sedam biljaka mogu u potpunosti da zamene so u jelima

Ilustracija
So je u poslednje vreme na lošem glasu, posebno zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani. Kako bi barem donekle unos soli uspeli da regulišemo, treba da posegnemo za njenim zdravijim alternativama. Natrijum, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu da zamene so u jelima. 1. Cimet Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi...

Nemojte praviti ovu grešku kada KUVATE KAFU!

Ilustracija
Svakog dana skuvate bar jednu kafu, a da li to radite po pravilima tako da dobijete perfektan ukus? Instant kafe danas se nalaze u mnogim domaćinstvima, a kod njihove pripreme važi jedno važno pravilo koje se često krši: voda kojom pravimo kafu ne sme da provri, odnosno da bude prevruća. Pravimo li instant kafu s vodom koja je dosegla temperaturu vrenja pokvarićemo joj ukus, može čak...

Evo kako da prepoznate najslađu LUBENICU!

Ilustracija
Samo najiskusniji mogu kuckanjem da utvrde da li je lubenica zaista zrela. Ali, i za obične kupce postoji nekoliko trikova uz koje će svaki put uživati u slasnom ukusu „kraljice leta“. Lepota je važna Pri kupovini, pazite da lubenica bude čvrsta i simetrična, bez posekotina i udubljenja, ali i mekih delova na kori. Bilo kakva spoljašnja oštećenja mogu uticati i na sadržaj ispod...

OVO JE HIT: Zapišite RECEPT za pizzu na štapiću!

Recept
foto: printskrin Tako su vešti kuvari iz Manile napravili pravu malu gastro-revoluciju i svetu predstavili pravu, pravcatu picu na štapiću. Recept za testo je klasičan, samo se nadevi razlikuju. Naravno, oni prilično luduju sa ukusima, pa su kod njih trenutno najpopularnije kombinacije ananas, ljuta kobasica i sir, kao i seckana banana uvaljana u mrvljene bombone i seckanu čokoladu prelivena...

JOŠ JEDAN SAKRIVEN PRIRODNI LEK KOJI GARANTOVANO UBIJA KANCER

graviola biljka
Graviola (Annona muricata) raste u Meksiku, na Karibima, Kolumbiji, Peruu i Venecueli, kao i u zemljama podsaharske Afrike i jugoistočne Azije. Odgovaraju joj područja visoke vlage u kojima su zime relativno tople, ne manje od 5 stepeni Celzijusa. Ima prijatan, slatkast ukus koji liči na kombinaciju ananasa i jagode, a bela masa ispod kore vizuelno podseća na kokos. Ekstrakt ove biljke ubija...

Sprečavanje raka i izlečenje obolelih prirodnim lekom

Lek
Da li je kajsijina koštica izvor prirodne supstance koja ubija ćelije raka bez posledica po zdravlje? Najvažniji sastojak jezgra koštice je laetril ili vitamin B17. Ako ova supstanca ima bilo kakvu zaslugu u borbi protiv raka, zašto se onda to krije? Imajte na umu da se zarada industrije za borbu protiv raka širom sveta procenjuje na vrednost od 200 milijardi dolara godišnje. Postoje mnoge...

Pogledajte kako su lubenice izgledale pre skoro 4 veka!

Ilustracija
Dobro pogledajte desni ugao ove slike. Ako nikada pre niste videli takvu lubenicu, niste jedini! Ovo delo renesansnog umetnika Đovanija Stančija nastalo je u 17. veku i na njemu je prikazana lubenica kakvu niko u modernom svetu nikada nije video. What can this Renaissance painting tell us about the history of agriculture? http://t.co/08TMAVH8ww pic.twitter.com/Hyzd4g0cbZ — Monsanto Company...

Milo nervozan: Od hapšenja Marovićevih članova porodice do zakona o verskim zajednicama

Intervju
Zаštо bi dоlаzеćа јеsеn mоglа dа budе nајvаžniја u Đukаnоvićеvоm živоtu i nајburniја u nоviјој istоriјi Crnе Gоrе Pоznаvаоci prilikа u Crnој Gоri vеruјu dа bi sе vеć nаrеdnе јеsеni 26-gоdišnjа nеprеkinutа vlаdаvinа crnоgоrskоg prеmiјеrа Мilа Đukаnоvićа mоglа nаći nа nајvеćеm iskušеnju dо sаdа. Priprеmе...

Pijete li vodu koja prenoći u čaši? Nemojte!

Ilustracija
Da li ste primetili da voda koja je nekoliko sati stajala u čaši ima čudan ukus? Da li to znači da se pokvarila, ili je možda nešto drugo u pitanju? Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine pa ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje. Naime, kako je voda bila izložena vazduhu upila je malo...

Pazite, NEMOJTE držati paradajz u frižideru!

Ne držite ga u frižideru
Većina ljudi će, nakon kupovine poznate letnje namirnice, ukusne plodove paradajza da odloži u frižider kako bi im se očuvala svežina. Međutim, naučnici iz francuskog Agrikulturnog društva tvrde da je istina upravo suprotna. Oni su brojnim istraživanjima potvrdili da čuvanjem paradajza u frižideru on brže postane mekan i gubi svoje hranjive sastojke, a njegova karakteristična aroma slabi. Paradajz...

Prevareni smo: Uopšte ne znamo kakav je pravi ukus piletine!

Oprez
Kažu, ako ne možeš opisati kakvog je ukusa nešto, reci da ima ukus poput piletine. Nećeš pogrešiti jer danas sve ima ukus kao piletina. Međutim, nije oduvek bilo tako. Piletina je nekada davno bila bogatog ukusa i izuzetno skupa. Sve je počelo da se menja 1948. godine kada je počelo da se teži da piletina bude izdašnija i manje ukusna, tako je opisao Mark Šaker u knjizi „The Dorito...

Ove namirnice nemojte zamrzavati jer možete ugroziti zdravlje

Šta ne treba zamrzavati
Neke se namirnice ne smeju zaleđivati jer takve mogu izazvati probleme sa varenjem, ali i druge bolesti zbog naglog povećanja broja bakterija. Svi znamo da će se, ako zaledimo neke namirnice, njihov ukus znatno promeniti, štaviše, postaće užasan. Osim toga, neke se namirnice ne smeju zaleđivati jer takve mogu izazvati probleme sa varenjem, ali i druge bolesti zbog naglog povećanja broja...

Saznajte u čemu je tajna savršeno skuvane kafe

Omiljeni jutarnji napitak najukusniji je kada se skuva u tvrdoj vodi, jer ona podstiče otpuštanje aroma iz zrna kafe koje nam pružaju lep ukus. Različite vrste soli kojima obiluje tvrda voda podstiču otpuštanje aroma iz zrna kafe, zbog čega ni najskuplja kafa ne bi bila tako ukusna ako se priprema u mekoj vodi. Zaboravite luksuzne aparate za kafu, kupovinu najskupljih zrna ili specijalne tehnike...

Raj za pivopije: Napravljena lizalica sa ukusom piva!

Ukus piva
Novi proizvod kompanija „Lolifil“ sigurno će obradovati sve ljubitelje piva, jer je ovaj proizvođač slatkiša iz Ostina, u Teksasu, proizveo lizalice za ukusom hmelja. Okruglog oblika, ove lizalice za odrasle prodaju se sa ukusom tri različite vrste piva. Prema pisanju „Njujork dejli njuza“, ovo nije prva ovakva neobičnja ideja „Lolifila“, koji je tržištu...

Merak: Napravljeno pivo sa ukusom jagnjetine!

Jedna velška mikro pivara napravila je novo pivo sa ukusom jagnjetine. Pivara Conwy objašnjava da je na taj način želela da obeleži Dan svetog Davida, koji je nacionalni dan Velsa. Naime, pivara je prvo sporo pekla velško jagnje na ražnju, a rastvorene sokove uz šećer dodala pivu u procesu vrenja. “Sezonska piva su naša specijalnost, ali ovog puta smo želeli da proslavimo nacionalni dan...

DUD: MOĆNA SUPERHRANA

Dud je ukusno voće koje raste kao samoniklo ili kao pojedinačno posađeno.U našim krajevima nailazimo na crvenu, crnu i belu sortu, ali izgleda, da je on pomalo zaboravljen. Od ove tri sorte najukusniji je crni dud, koji raste na listopadnom stablu iz porodice Morus. Dud se gaji i radi pribavljanja svile od dudove svilene bube. Naučnici tvrde da dud sprečava starenje organizma i leči mnoge bolesti,...

Pogledajte 5 trikova kojima se lanci brze hrane koriste da nas privuku

Lanci brze hrane koriste se neverovatnim trikovima kako bi nas naveli da njihovu hranu jedemo što češće i u što većim porcijama. Ovo su neki od tih trikova: Jasno istaknute slike hrane Naučna studija koju je sproveo Brajan Vansink sa Univerziteta u Ilinoisu ustanovila je da su ljudi spremni da konzumiraju više, zavisno od načina na koji im se hrana prezentira i servira. Kada je u pitanju...

U Izraelu otkriven vinski podrum star 3.700 godina

Prilikom iskopavanja u drevnom gradu Tel Kabriju (Izrael) pronađeno je 50 ćupova u koje može da stane oko 3.000 današnjih vinskih boca. Sačuvani ostaci navode na zaključak da je u njima bilo i belog i crnog vina, napravljenog od sastojaka kao što su borovnice, štapići cimeta, nana i mirta. Iskopavanja na mestu drevne hananske palate ukrašene freskama u egejskom (morskom) stilu, jedine te...

TAJNA SREĆNOG ŽIVOTA

„Ne brinite se, budite srećni“, to je lepa misao, zar ne? Ali nekad smo u iskušenju da se brinemo. Mislimo: Ako se za nešto brinemo sedmicama ili mesecima, onda ćemo tu brigu lako rešiti. Ali, to nije rešenje. Samo ćemo ponovo da patimo. Ako znate unaprijed da će vam se dogoditi nešto problematično, ne brinite ako vam se čini da ne možete ništa oko toga da učinite. Usmjerite...