2013. JE GODINA U KOJOJ JE ČOVEČANSTVO PROGLEDALO

Godina koja ističe stvorila je mnoge pretpostavke da u perspektivi dođe do sloma uspostavljenog američkog centrističkog svetskog poretka. To je bila godina u kojoj je čovečanstvo progledalo. Dakle, šta je to sinulo u glavama ljudi?

Kiparsko osvešćenje: pljačka kao način zapadne politike

Shvaćeno je da krizu proizvodi zapadni model razvoja. Zemlje periferije, koje su najviše bile povezane sa ekonomijom Zapada, više su od drugih podložne kriznim talasima koje ona proizvodi. Kiparski događaji su pokazali, kad se radi o direktnim interesima Zapada, da privatni depoziti u bankama uopšte nisu zaštićeni od konfiskacije. Kipar je pokazao da je u savemenom svetu „civilizovana“ pljačka dopustiva.

Sirijsko otrežnjenje: SAD je država agresor

Događaji u Siriji su SAD definitivno pozicionirali kao glavnog svetskog agresora. Rusija i Kina su u Savetu bezbednosti UN blokirale donošenje odluke SAD da fizički svrgnu Asadov režim. Propao je i pokušaj da se obezbedi invazija na Siriju uz podršku većine u svetu. Čak su i saveznici iz NATO odbili da pod američkim pokroviteljstvom budu uvučeni u sirijski konflikt.

Kinesko osvešćenje: širenje zapadnih vrednosti je put ka desuverenizaciji

Kina se dugo uzdržavala da SAD direktno ideološki oponira pri integraciji u svetsku privredu. Potvrda buđenja iz sna je i cirkularno pismo koje kola među članovima CK KPK u kojem se govori o subverzivnom karakteru širenja zapadnih vrednosti u Kini. NR Kina je u mnogim svetskim pitanjima zauzela atiamerički stav.

Egipatsko otrežnjenje: SAD nemaju saveznike, već samo interese

Svrgavanje egipatskog predsednika Muhameda Morsija raspršilo je iluziju o savezništvu SAD i Muslimanske braće. SAD nikada nisu bile niti mogu biti saveznici tradicionalnim snagama. Amerikanci islamističke snage koriste samo za svoje interese. Čim je između Muslimanske braće i SAD došlo do određenih geopolitičkih protivrečnosti, projekat „arapskog proleća“ je bio obustavljen.

Saveznički odnosi nisu nisu bili prepreka ni da SAD podrže antierdoganovske proteste u Turskoj. To je za sve ostale, kao što je Saudijska Arabija, koja se smatra tradicionalnim saveznikom SAD, bio povod da se zamisle.

Snoudenovo otvaranje očiju: globalna svetska špijunaža

Slučaj Snouden otkrio je da SAD nisu samo globalni ekspanzionista već i globalni špijun. Pokazalo se da su praćeni čak i lideri savezničkih evropskih država. U vezi sa tim je došlo do izvesne napetosti u odnosima SAD i Nemačke.

Venecuelansko osvešćenje: suprotstavljanje je moguće

Prošle godine je srušen mit da je Amerika nepobediva. Bez obzira na sva angažovana informativna i finansijska sredstva, na izborimma u Venecueli pobedio je Čavesov naslednik Nikolas Maduro. Taj faktički poraz SAD je za Južnu Ameriku značio nastavak ideologije bolivarskog projekta. Barak Obama je morao da odstupi i na sirijskom i iranskom pravcu.

Rusko progledavanje: civilizacijsko neprijateljstvo Zapada

Rusija je 2013. godinu počela donošenjem „zakona o Dimi Jakovljevu“ i time bacila izazov SAD. Antiamerička retorika postala je faktička retorika novog pozicioniranja uticajnih krugova u Rusiji. Prvobitno se Moskva držala diferenciranog odnosa prema Evropi i SAD. Oponiralo se militarističkom amerikanizmu, ali se nije išlo protiv evropeizma. Ali tokom 2013. godine se potvrdilo da je Zapad u svojoj antiruskoj poziciji jedinstven.

Evropa je kategorički odbacila zakon o zabrani homoseksualne propagande donet u Rusiji. Počela je kampanju usmerenu na bojkot Olimpijade u Sočiju. Evropske integracije su oštro suprotstavljene ruskim integracijama. Ukrajina je postala poprište direktnog sukoba dva projekta. Nikad pre u „obojenim revolucijama“ pitanje odnosa Zapad-Rusija nije bilo toliko očigledno formulisano.

Naravno da je čovečanstvo bilo i ranije svesno svih situacija povodom kojih je progledalo u 2013. godini. Ali, nisu se javno iznosile, a nije ih bilo ni na zvaničnom dnevnom redu izazova. Sada je Rubikon pređen. A posle osvešćivanja treba da usledi donošenje celog seta političkih odluka. Potrebno je civilizovano suprotstavljanje Zapadu u kome treba da učestvuje čitavo čovečanstvo.

Ulazimo u 2014. godinu.

Piše: Vardan Bagdasarjan, doktor istorije i politikolog, zamenik direktora Centra naučne i političke misli i ideologije

 (Fakti)

 

Share this post: