„250 STEPENIKA DO VRHA SVETA“: Ovo je bajka o stvaranju jugoslovenskog drim tima…(VIDEO)

Dokumentarni film „250 stepenika“ posvećen je generaciji jugoslovenske juniorske reprezentacije koja je u italijanskom gradiću Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta u košarci.

Tu ekipu predvodio je legendarni trener Svetislav Pešić.

Tri decenije kasnije Divac, Kukoč, Đorđević, Rađa i ostali saigrači ponovo su na okupu. Makar na filmu…

Bilo je to vreme kad se šampioni nisu stvarali u klimatizovanim dvoranama već su na put ka osvajanju sveta krenuli u stočnim vagonima, spavali su u trošnim planinarskim domovima, trčeći uz strme i opasne stepenice na planini Igman koje i jesu simbol ove jedinstvene avanture.

Pravo na san o svetskoj tituli niko nije mogao da im oduzme.

Čak ni moćni Amerikanci, budući NBA i ol-star igrači koje je trenirao čuveni Leri Braun.

Moć su dokazali u dva međusobna okršaja koji predstavljaju sinonim za nešto što mi danas zovemo jugoslovenska škola košarke…

Živko Zdravkovski, novinar iz Makedonije je predložio, a direktor produkcije PGMnetwork Radovan Maksimović sa oduševljenjem prihvatio ideju da bude snimljen dokumentarni film kojim će biti obeleženo 30 godina od osvajanja titule u Bormiju.

Nijedan ni drugi u tom trenutku nisu slutili koliko se snažna priča krije iza ovog uspeha, baš kao ni novinar Vladimir Pajić, kojem je poveren ovaj zadatak.

„Činjenica da su u toj ekipi igrali velikani poput Vlada Divca, Tonija Kukoča, Aleksandra Đorđevića, Dina Rađe i ostalih, a da ih je sa klupe predvodio Svetislav Pešić bila je dovoljno veliki izazov koji ne bih uspeo da savladam bez pomoći iskusnijeg kolege, Aleksandra Miletića.

On nam je zakazao prvi sastanak sa Karijem Pešićem. Posle nekoliko minuta razgovora sa njim bilo je jasno da će priča o Bormiju i zaista biti ispričana.

Pozvao je jednog po jednog igrača i lako ih uverio da bi svi zajedno trebalo da budu glavni glumci u filmu“, objašnjava Pajić.

Filmska ekipaprešla je put koji su do svetskog vrha prošli i sami igrači. To je značilo odlazak u Pirot, na Staru Planinu, Sarajevo, Igman, Bormio…

„Početkom juna bili smo na Staroj Planini. Sa Pešićem smo obišli planinarski dom u kojem su igrači spavali, teren u šumi izgrađen isključivo za njihove potrebe, ali i salu u Pirotu gde su odrađivali prvu fazu priprema. Put nas je dalje vodio u Split, gde su nas spremno sačekali Dino Rađa i Toni Kukoč.

Odlazak u Sarajevo značio je druženje sa sa Samirom Avdićem. Popeli smo se na Igman i sreli sa legendarnim stepenicama koje su stajale tik uz olimpijsku skakaonicu.

Bio je to trenutak kada smo shvatili da je priča o Bormiju sve samo ne obična“, naglašava Pajić.

U međuvremenu, snimljeni su i intervjui sa ostalim igračima – Aleksandrom Đorđevićem, Nebojšom Ilićem, Miroslavom Pecarskim, Slavišom Koprivicom, Lukom Pavićevićem, Zoranom Kalpićem, Teomanom Alibegovićem, kao i Pešićevim najbližim saradnicima, profesorom Miroslavom Karalejićem i doktorom Ljubišom Dmitrovićem.

„Emocija sa kojom Svetislav Pešić, članovi stručnog štaba i svi igrači pričaju svoju ličnu, ali i zajedničku priču o Bormiju je ono što boji i čini film „250 stepenika“, zaključuje autor filma, Vladimir Pajić.

Pešić je, između ostalog, rekao:

„Preda mnom su stajali tinejdžeri sa neobično zrelim osećajem odgovornosti i neverovanto velikom ljubavi prema košarci. Ta njiiva strast je bila sasvim vidljiva i opipljiva.

Dodirnuli su je naši rivali, gledaoci, novinari. Svi oni kao da su se složili da momci iz Jugoslavije uz titulu šampiona zaslužuju bar još jedno veliko zvanje. Tako je rođen beli Harlem“…

Ovo je samo delić, a atmosferu stvaranja šampionskog tima možete osetiti na premijeri zakazanoj za ponedeljak 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na sceni Ljuba Tadić, sa početkom u 18 sati.

(Kurir sport)

Share this post: