Ako ste elita kako to da su primitivci jači od vas?

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

O seriji koja je postala hit, nedovršenoj generaciji kojoj pripada, kompromisima koje je napravio, glumcima koji se troše na binama političara, ćerki koja demonstrira, ali i svojoj odluci kada će i kako da uđe u politiku…

„U tranziciji je nestala srednja klasa i građansko društvo. Sve te serije su se bavile srednjom klasom. Kako danas da zamisliš Gigu Moravca iz ‘Boljeg života’, koji kao činovnik u nekoj banci, sa ženom profesorkom latinskog, živi u salonskom stanu sa troje dece?

Danas je to nezamislivo!

Ta promena društva je jedan deo problema, a drugi je sveopšte zaseljačivanje. Ono traje godinama i kontinuirano bez obzira na to ko je na vlasti“, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik režiser, glumac i producent Dragan Bjelogrlić.

„Mene najviše boli što smo mi jedna od retkih zemalja koje bi mogle da imaju odgovor na kulturnu kolonizaciju. Imamo autentičnu kulturu, veliko nasleđe u filmu i TV serijama. A mi se upravo tu predajemo“, kazao je Bjelogrlić.

Devedesetih je, kazao je Bjelogrlić, postojao obračun sa pozicije profesije.

„Sada je nastao haos i neshvatanje pozicije sa koje treba da delujemo. Ja na primer mislim da su ‘Senke nad Balkanom’ najbolji odgovor na sveopštu primitivizaciju koja se dešava poslednjih godina.

Ovako imamo situaciju u kojoj se elita pomirila da je na terenu izgubila bitku od primitivaca, po kafanama i intervjuima se zgražavaju nad primitivizmom, pričaju o genijalnim serijama koje su gledali na HBO-u, Netfliksu ili Amazonu, i valjda se nadaju da će neki novi političari to da promene.

To je iluzija. Samo mi sami možemo to da promenimo i bijemo bitku“, rekao je Bjelogrlić u velikom intervjuu u kojem je pričao o kompromisima koje je napravio, glumcima koji se troše na binama političara, ćerki koja demonstrira, ali i svojoj odluci kada će i kako da uđe u politiku.

„Kada bi sva esnafska udruženja – a mislim na: udruženje umetnika, advokatsku komoru, Srpsko lekarsko društvo itd. – zauzela jasan stav prema društvu u kome žive, pa kada se desi nešto kao Savamala, bilo bi drugačije“, rekao je Bjelogrlić.

„Izađemo svi i kažemo: ‘Ne želimo da živimo u društvu u kome se ovo dešava.’ Nećemo da radimo. Glumimo. Šta će nam partije za to?

Izađemo kao građani bez obzira na političku opciju, i kažemo da ne želimo da živimo u društvu u kojem neko izađe noću i sruši nešto.

Zvuči kao bajka, ali tako stvari funkcionišu u mnogim civilizovanim i naprednim zemljama“, rekao je Bjelogrlić u velikom intervjuu u kojem je pričao o kompromisima koje je napravio, glumcima koji se troše na binama političara, ćerki koja demonstrira, ali i svojoj odluci kada će i kako da uđe u politiku.

(Mediji)

Share this post: