AMERIČKA NUKLEARNA TRIJADA: OVO JE ORUŽJE ZA SUDNJI DAN – VIDEO

Trident sistem

Zbog pojačanih napetosti u svetu, otvaranja novog kriznog žarišta u Ukrajini i eskalacije sukoba u Iraku, u prvi plan ponovo su, nažalost, izašle procene o vojnim sposobnostima pojedinih zemalja.

One su važne u najgorem slučaju eventualnog šireg sukoba, ali i sada kao sredstvo ucene, prevage u geopolitičkim i diplomatskim igrama. Vojna snaga pozadina je najvažnijih spoljnopolitičkih odluka svetskih velesila, a nuklearno odvraćanje ovde igra veliku ulogu.

Svetske vojne velesile svoje nuklearne strateške snage organizovale su u tzv. trijade, koje se sastoje od interkontinentalnih nuklearnih projektila, projektila koji se ispaljuju sa podmornica i nuklearnog naoružanja kojim su opremljeni avioni.

Uz Rusiju, najjaču takvu trijadu imaju SAD. Čime to Amerikanci raspolažu?

1. TRIDENT

Prema nekim procenama, reč je o najskupljem projektilu na svetu. Ovaj termonuklearni balistički projektil ispaljuje se sa podmornice i lansira se ispod površine mora. Težak je 80 tona, ima domet od 7.400 kilometara, a putuje brzinom od 21.000 kilometara na sat.

Njime je opremljeno 14 američkih podmornica klase Ohajo, koje ukupno nose 24 Tridenta-II. 2006. godine predložena je modifikacija Tridenta-II u konvencionalne rakete bez nuklearnih sposobnosti. Ali, problem je u tome što bi takve rakete radari teško razlikovali od nuklearnih.

Vladimir Putin, između ostalih, upozorio je da bi takav projektil mogao slučajno izazvati nuklearni rat. Osim Amerikanaca, koriste ga i Britanci. U priloženom videu može se videti lansiranje Tridenta.

2. LGM-30 MINUTEMAN-IIII

Od 2014. godine, LGM-30G Minuteman-III je jedini interkontinentalni nuklearni balistički projektil koji SAD koriste. Dug je 18,2 metra, težak 35 tona i ima domet od 13.000 kilometara. Kada se ispali, putuje brzinom od oko 23.000 km/h.

SAD ih trenutno imaju oko 450, a svaki je opremljen sa dve do tri nuklearne glave. To će se idućih godina smanjiti na jednu glavu po projektilu, a njihov broj smanjiće se na 400. Ovih dana je američko vazduhoplosvtsvo (USAF) odobrilo ugovor o održavanju ovih projektila sa Lokid Martinom vredan 109 miliona dolara.

Projektil je ime dobio po članovima elitnih kolonijalnih jedinica iz Američke revolucije.

3. B-2 i B-52

Amerikanci trenutno imaju stotinak B-2 i B-52 bombardera koji su sposobni za nuklearne misije. Taj broj planiraju da smanje na oko 60. B-52 Stratofortres (Tvrđava) je subsonični strateški bombarder dugog dometa koji je prvi put poleteo davne 1952. godine. Varijacija B-52H u službi bi trebala da bude čak do 2045. godine. Northrop Gruman B-2 Spirit (Duh)  je mlađi i moderniji brat ovog „teškaša“, koji je prvi put poleteo tek 1989. godine.

Koristi tzv. „stelt“ tehnologiju koja mu omogućava nevidljivost na radarima.

Amerikanci su nedavno poslali dva bombardera u Ujedinjeno Kraljevstvo. U nastavku pogledajte kako B-2 toči gorivo, a B-52 radi ono za što je i dizajniran – bombarduje.

SISTEM PATRIOT

Iako ne spada u nuklearnu trijadu, vredan je pomena. Patriot raketni sisem je sistem raketa zemlja-vazduh (eng. SAM). SAD ga koriste od 1981. godine. Nekoliko je puta nadograđivan, a trenutno je aktuelna varijanta raketa PAC-3.

Proizvođač Lokid Martin opisuje PAC-3 raketu kao najnapredniju i najbolju protivvazdušnu odbranu na svetu.

„PAC-3 projektil je presretač visoke brzine koji ruši nadolazeće ciljeve direktnim udarom telo o telo. PAC-3 rakete, kada se koriste u Patriot bateriji, značajno pojačavaju oružanu moć sistema“, piše proizvođač.

Razlog tome je što u lanser stane čak 16 PAC-3 raketa, u poređenju sa samo četiri PAC-2. Ali, PAC-3 ipak ima i nekih nedostataka u poređenju sa svojim prethodnicima, što se pokazalo i na terenu.

Osim SAD-a, koji ga koristi u svom antibalističkom sistemu raketne odbrane THAAD, koriste ga i Nemci, Španci, Japanci.

(Dnevno)

Share this post: