AMERIČKI NAROD NEŠTO RAZUME A POLITIČARI NIŠTA?

U kampanji za predsedničku nominaciju glavni kandidati su zasnivali svoje govore na nacionalizmu.

Mit Romni je naprimer isticao da je 21. vek američki i da u njemu Amerika oružjem i silom treba da održi svoju dominaciju.

Opravdavajući ogromno naoružanje koje Amerika poseduje, Romni je tvrdio da je vojska udarna pesnica Amerike i da tako treba i da ostane.

Nasuprot tome Romni kaže da su Ujedinjene nacije sramota za svet kao i druge međunarodne institucije, pa ih kao takve ne treba poštovati.

Očigledno je da Romni smatra kako su SAD jedino svetsko merilo i da imaju pravo da silom nametnu rešenja celom svetu.

 

Rik Santorum ne govori tako ali se da svesti na isto. On kaže:”Amerika je najbolje pripremljena nacija za sve izazove i zato treba da bude jedina nada ostatku sveta”.

Nije odoleo da se ne osvrne na Obamu, i za njega kaže da kriv što je Amerika bila slaba.

Nije jasno na šta Santorum misli i da li se seća šestomesečnog bombardovanja Libije.

Nasuprot ovakvom mišljenju predsedničkih kandidata narod Amerike ima suprotne stavove.

Naravno da njihovi stavovi neće biti relevantni u američkoj spoljnoj politici.

Narod kaže da svetsko ustrojstvo treba da bude na međunarodnom pravu a da Ujedinjene Nacije treba da vode mirovne misije a ne Amerika. Takođe kažu da SAD ne treba da ima dominantnu ulogu u svetskim zbivanjima.

 

U istraživanju sprovedenom 2009. godine 69 odsto Amerikanaca podržava stav da su narodi obavezni da se povinuju međunarodnom pravu. Taj stav podržavaju čak i u slučaju da je u suprotnosti sa njihovim nacionalnim interesima.

U istraživanju iz 2010 sprovedenim u Čikagu Amerikanci podržavaju i to 82 posto ratifikaciju Sveobuhvatnog sporazuma “Test Ban Treaty” koji je odbijen u Senatu.

70 posto ispitanih podržava učešće američkih građana u međunarodnim sudovima što je Senat odbio za vreme mandata Džordža Buša.

Što se tiče borbe protiv klimatskih promena američki građani pokazuju veliku zrelost i svest i 67 posto podržava novi međunarodni sporazum za borbu protiv klimatskih promena.

Američkom narodu se ne sviđa američka trka u naoružanju nuklearnim oružjem pa je 77 odsto protiv nuklearnog naoružanja a za međunarodni sporazum o ukidanju nuklearnog oružja.

 

Većina Amerikanaca podržava proširenje uloge Ujedinjenih nacija u svetskim poslovima.

U istraživanju iz 2010 godine sprovedenom u Čikagu, 72 odsto ispitanika podržava ulazak Ujedinjenih nacija u bilo koju državu radi ispitivanja kršenja ljudskih prava, a 73 odsto smatra da UN treba da uhapsi državnike koji krše ljudska prava.

Prema istraživanju iz 2010 u Čikagu samo 8 posto Amerikanaca smatra da SAD treba da bude svetski lider. Neverovatno ali istinito?

U istoj anketi čak 71 odsto smatra da želi kooperativni pristup rešenja globalnih problema.

Najporaznija je anketa koju je Galup izvršio u 2011.godini u kojoj je utvrđeno da samo 16 odsto Amerikanaca želi da Amerika ima glavnu ulogu u svetskim poslovima.

Očigledno je da je američkom narodu već dosta dominacije koja puca po njihovim leđima i koja puni džepove malom broju bogataša.

Vestinet

 

Share this post: