Amerika ili Rusija: Da li se Srbija već opredelila?

Hladni rat

Nakon što je državni sekretar SAD Džon Keri poručio da je Srbija „na liniji vatre” između Rusije i Amerike, sagovornici „Blica” kažu da se Beograd već opredelio.

Predsednik ruskog Saveta za spoljnu politiku i odbranu Fjodor Lukjanov, novinar „Ekonomista” Tim Džuda i predavač na Londonskoj školi ekonomije Džejms Ker-Lindzi smatraju da je Srbija donela odluku da se okrene Zapadu, a da su joj veze s Rusijom svakim danom sve tanje.

Ruski stručnjak Lukjanov uveren je da vlada premijera Aleksandra Vučića nedvosmisleno ide ka EU.

– Beograd gleda na EU kao na najvećeg partnera. Ne vidim ni da Rusija nudi neku alternativnu opciju za Srbiju, mada ima šta da izgubi. Na primer, Rusija će izgubiti saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, jer je EU vrlo sumnjičava oko ruskog energetskog prisustva u Evropi. Zato se Rusija okreće Istoku – poručuje Lukjanov za „Blic”.

[adsenseyu1]

Tim Džuda kaže da Vladimir Putin zna da nema mnogo toga da ponudi Srbiji.

Srbija je za Putina karta s kojom se igra kako bi nervirao Zapad. Ali, ne želi ni da izgubi svoje gasne mušterije i propagandni snimci koje je objavila „Raša tudej”, TV stanica koju vodi Kremlj, kritikujući Vučića jasan su znak da je Moskva ljuta na Srbiju – smatra Džuda.

Džejms Ker-Lindzi smatra da je Srbija, zbog ukrajinske krize, pod sve većim pritiskom da odabere stranu. Kako kaže, Rusi su svesni da se Beograd sve više okreće EU.

– Jedina snažna veza Moskve i Beograda je ruska podrška u SB UN u vezi sa statusom Kosova. Međutim, ako Srbija i EU reše pitanje Kosova, Rusija će izgubiti i poslednju važnu tačku kontrole nad Srbijom – zaključuje Ker-Lindzi.

Ipak, u Vašingtonu se plaše da Moskva neće tek tako odustati od Srbije.

– Rusija maršira ka Srbiji sa većim uticajem nego ikada pre – kazao je senator Kristofer Marfi u raspravi o ukrajinskoj krizi u utorak u Senatu SAD.

[adsenseyu1]

Šta je naljutilo Putina

  • Posle propasti Južnog toka, Vučić razgovarao sa Bajdenom o snadbevanju američkim gasom
  • Dačić u ime Srbije potpisao sa NATO Akcioni plan o partnerstvu
  • Rusi su želeli da tender za Železaru bude sastavljen tako da njihove firme imaju više šanse
  • Vlada Srbije dogovorila saradnju sa konsultantskom firmom Tonija Blera
  • Beograd nastavio primenu Briselskog sporazuma sa Prištinom
  • Amerikanci im se mešaju u pokušaj kupovine srpskog „Telekoma”

„Čudan angažman“ Vlade Srbije sa Blerom

Lukjanov: To je bačen novac
Fjodor Lukjanov kaže da je „čudno” to što Vlada Srbije sarađuje sa firmom Tonija Blera. „To je zaista neobično, ne samo zato što je stajao iza vojne vazdušne kampanje protiv Srbije, već pre svega zbog kvaliteta usluga koje može da pruži. Bler je poznat po tome da svoje ime prodaje onom ko ga dobro plati, uključujući diktatora Moamera Gadafija. Ipak, nije se proslavio svojom efikasnošću, i to je bačen novac”, smatra Lukjanov.

Lindzi: Još jedan dokaz Rusima
„Rusi vezu sa Tonijem Blerom vide kao još jedan dokaz da premijer Vučić vodi Srbiju u jasnijem evropskom pravcu. Ipak, posmatrano iz Britanije, gde je Bler prilično diskreditovana figura, postoji istinska konfuzija zašto bi iko hteo svoju sudbinu da poveri njemu. Takođe, igrao je veliku ulogu u NATO bombardovanju, a sada je dočekan raširenih ruku u Beogradu”, kaže Džejms Ker-Lindzi.

(Blic)

Share this post: