AMERIKA ODOBRILA UBIJANJE SVOJIH GRAĐANA

Sjedinjene Američke Države prvi put su definisale i odredile kada „mogu ubijati američke državljane“ koji kuju zaveru protiv svoje zemlje.

Američki državni tužilac Eric Holder rekao je da američki građani u inostranstvu mogu biti „meta smrtonosnog napada“ ako postoji neposredna pretnja za zemlju.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame bila je predmet kritika grupa za građanske slobode kad je u septembru 2011. ubijen imam Anvar al Avlaki, rođen u SAD.

Ali, Holder je rekao da su SAD „bile u ratu“, tako da nije bilo potrebno odobrenje suda.

U govoru na Pravnom fakultetu u Čikagu on je rekao da će primena „smrtne kazne“ biti regulisana zakonima rata, ali vlada ponekad mora da deluje brzo i da je nepraktično tražiti dozvolu suda.

„Vojni i civilni zvaničnici moraju često da donose odluke na licu mesta koje uključuju postojanje alternativnih rešenja, mogućnost kolateralne štete i druge procene“, rekao je Holder.

On je dodao da sve to zavisi od stručnog mišljenja i neposrednog pristupa informacijama.

Holder je istakao da će sila biti primenjena ako je meta viši pripadnik Al kaide ili srodne organizacije, ako mete nije moguće uhapsiti i ako su preuzete mere da se izbegnu nepotrebne druge žrtve.

„Princip humanosti traži od nas da upotrebimo oružje koje neće izazvati nepotrebnu patnju. Ovi principi ne zabranjuju upotrebu tehnološki usavršenog oružja“, rekao je on.

SAD su razvile bespilotnu letilicu za napade na lidere Al Kaide u Afganistanu i Pakistanu.

„Žalosna realnost je da će naša zemlja nastaviti da se suočava sa terorističkom pretnjom, koja ponekad dolazi i od naših državljana“, rekao je Holder.

On je dodao da, kada takvi pojedinci uzmu oružje protiv ove zemlje i pridruže se Al Kaidi u napadima na druge Amerikance, onda mora da postoji samo jedan realističan i odgovarajući program.

„Moramo u skladu sa Ustavom preduzeti korake da ih zaustavimo. U ovom opasnom trenutku ne možemo priuštiti da čekamo dok se sprovode opasni planovi“, rekao je Holder.

 

 

Share this post: