AMERIKANCI SU ’45 BACILI NA JAPAN ATOMSKU BOMBU – STALJIN TO NE BI URADIO

hirosima-atomska-bombaSumnjam da bi Staljin u proleće `45. godine, da ju je imao, upotrebio atomsku bombu i protiv Nemačke. U periodu 1941. – 1942. – kada je bilo pitanje života ili smrti države – možda bi je i upotrebio. Ali, `45. kada se, u suštini, neprijatelj već predavao i nije imao nikakve šanse – sumnjam da bi to uradio.

Ruski lider Vladimir Putin javno je izrazio nadu da će SAD uspeti da se oslobode imperijalnih ambicija kojima se još uvek rukovode u spoljnoj politici.

Učinio je to u intervjuu ruskoj globalnoj televiziji RussiaToday, primetivši da je u osnovi američke samosvesti indivvidualizam, a u osnovi ruske – kolektivizam. Pritom je kritikovao Stejt department zbog njegove podrške ruskoj radikalnoj opoziciji.

„Posle raspada Sovjetskog Saveza, SAD su neko vreme bile jedini lider u svetu. Ali, za njih je to bila određena zamka, koja je u tome što su Sjedinjene Države pomislile da su imperija”, ukazao je Putin.

„Imperija sebi ne može da dozvoli ispoljavanje slabosti, a svaka težnja dogovaranju na paritetnim osnovama često se u zemlji doživljava kao slabost, a državno rukovodstvo to sebi ne može da dozvoli zbog unutašnjepolitičkih razloga”, istakao je predsednik Rusije.

[adsenseyu1]

„Današnje rukovodstvo Sjedinjenih Država – ja to dobro znam – razume da probleme današnjice više ne može da rešava jedna zemlja. Međutim, kao prvo želim u to da verujem, a drugo nije moguće drugačije raditi osim imperijalističkim metodama”, rekao je Putin.

 

Putin je rekao da ne vidi fundamentalne ideološke protivrečnosti između Rusije i SAD, ali je objasnio da se mnoga razmimoilaženja baziraju na različitom načinu mišljenja.

„Mi praktično danas nemamo ideološke protivrečnosti. Ali imamo fundamentalne kulturološke razlike. U osnovi američke svesti je individualistička ideja, a ruske – kolektivistička”, rekao je putin odgovarajući na pitanje o perspektivama rusko-američki odnosa.

Putin je podvukao da je Rusima i Amerikancima „prilično teško da jedni druge razumeju, ali je to moguće”. Razmišljajući o različitom mentalitetu Rusa i Amerikanaca, Putin je naveo mnoge primere i setio se sovjetskog lidera Josifa Staljina.

„Danas smo upoznali Staljina koga ranije nismo poznavali. On je ranije bio diktator i tiranin. Međutim, ja sumnjam da bi Staljin u proleće `45. godine, da ju je imao, upotrebio atomsku bombu protiv Nemačke. Ali, u periodu 1941. – 1942. – kada je bilo pitanje života ili smrti države, možda bi je i upotrebio. Ali, `45. kada se, u suštini, neprijatelj već predavao i nije imao nikakve šanse, sumnjam da bi to uradio. A Amerikanci su je protiv Japana upotrebili, protiv Japana koji je bio pred porazom a još je bio nenuklearna država”, izjavio je Putin.

Ruski predsednik je ipak dodao i naglasio: „Nije slučajno da su se u kritičnim trenucima najnovije istorije Rusija i SAD udruživale. Sukobljavale su se, a kada bi sevnuo grom, ujedinjavale su se. Treba na to, pre svega, da obratimo pažnju”.

Putin je osudio podršku američkog Stejt departmenta opoziciji u Rusiji.

„Naša diplomatska služba ne sarađuje aktivno sa pokretom Occupy Wall Street, a vaša diplomatska služba sa našom opozicijom aktivno sarađuje i direktno je podržava. Smatram da to nije ispravno, zato što su diplomatske službe zemalja pozvane da uspostavljaju odnose između država, a ne da se mešaju u unutrašnje političke stvari druge strane”, izjavio je Putin.

[adsenseyu2]

Fakti

Share this post: