ANALITIČAR ROBERT PERI: AMERIKA IMA DOKAZ DA SU UKRAJINCI OBORILI AVION

Snimci koje je napravio američki satelit pokazuju da je ukrajinska vojska oborila malezijski avion, tvrdi poznati američki publicista i analitičar Robert Peri.

On nije otkrio svoj izvor iz američke obaveštajne službe, međutim, tvrdi da je reč o „pouzdanom izvoru“, od koga je i ranije dobijao istinite informacije u sličnim slučajevima, prenose onlajn mediji.

Boing „777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo na relaciji Amsterdam – Kuala Lumpur srušio se 17. jula na istoku Ukrajine. U avionu se nalazilo 298 putnika i članova posade, od kojih niko nije preživeo.

Ukrajinske vlasti optužile su proruske borce na istoku Ukrajine da su srušile avion raketom koju su, navodno, dobili iz Rusije. SAD i jedan broj zapadnih zemalja podržao je tu teoriju i prozvao Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Putina kao odgovorone za tragediju.

Ruska vojska je objavila satelitski snimak koji pokazuje let malezijskog aviona pre pada, uz napomenu da je avion leteo 14 kilometara izvan koridora. Takođe, na snimku je pokazan i vojni avion, za koji Rusi tvrde da pripada Ukrajini, kako leti na istoj visini sa „boingom“, na udaljenosti od tri do pet kilometara neposerno pre pada „boinga“. Pokazani su i položaji ukrajinskih raketa „Buk“ taj dan u oblasti obaranja aviona.

Ruska vojska je pozvala SAD da i one pokažu svoje satelistke snimke, uz napomenu da je američki satelit u vreme pada aviona osmatrao taj deo Ukrajine.

Kijev i dalje tvrdi da njihovi avioni taj dan nisu leteli i da nisu imali „bukove“ raspoređene na području pada „boinga“.

(Vestionline)

Share this post: