ANTE TOMIĆ: „Hrvatska propustila šansu da bude država“

Ante Tomić hrvatski književnik i novinar

Ante Tomić hrvatski književnik i novinar

Hrvatski scenarista Ante Tomić je istakao da je Hrvatska nakon ubistva porodice Zec nastavila bespomoćno da gleda u bezbrojne druge zločine, ubistva, silovanja, prevare, krađe i zaprepašćujuću drskost da su „hadezeovci“ čak dva puta u Tuđmanovo i Sanaderevo vreme opljačkali svoj narod.

– Sve je prolazilo i još prolazi nekažnjeno. Država je, eto tu, službeno postoji, ali kao i da je nema. Kao da nas je neko, Bože oprosti, prokleo. Kao da je Aleksandra Zec one decembarske večeri 1991. godine na Sljemenu, čekajući da joj „merčepovac“ puca u glavu šapnula: „Ako bez mene nema Hrvatske, dabogda je nikada i ne bilo“ – naveo je Tomić u autorskom tekstu koji prenosi beogradski „Danas“.

On je rekao da ne veruje da je mala Aleksandra to tada mogla reći, jer je, kao i njene vršnjakinje, gledala seriju „Beverli Hils“ i o Srbima i Hrvatima baš ništa nije znala.

U noći 7. decembra 1991. godine, pripadnici specijalnih jedinica MUP-a Hrvatske, provalili su u stan porodice Zec u Poljaničkoj ulici u Zagrebu.

Mihajla Zeca ubili su na licu mesta, kada je pokušao da pobegne, a njegovu suprugu Mariju i ćerku Aleksandru, koja je tada imala 12 godina, odvezli su u planinarski dom „Adolfovac“ na Sljemenu, gde su ih likvidirali.

Zločinci, među kojima je bio Siniša Rimac, saslušani su nekoliko dana kasnije pred istražnim sudijom, gde su priznali zločin, ali je priznanje poništeno zbog procesnih nedostataka.

Ova jedinica MUP-a Hrvatske bila je pod komandom Tomislava Merčepa, koji je tada bio savetnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske.

Za svoje učešće u ratu u Hrvatskoj, Siniša Rimac je odlikovan osam puta.

Neki izvori navode da je Siniša Rimac lično ubio Mihajla Zeca.

(Agencije)

Share this post: