BEPE GRILO: ITALIJA JE SLOMLJENA I ŽIVEĆE JOŠ 6 MESECI

bepe grilo

Ekonomska kriza može dovesti do toga da Italija napusti evro i vrati se na liru, kaže komičar koji je postao političar, Bepe Grilo, osnivač anti-establišment Pokreta pet zvezdica, koja je postala glavna snaga u politici zemlje, nakon opštih izbora prošle nedelje.

U svom intervjuu nemačkom magazinu Fokus, Grilo je pozvao na ponovne pregovore vezane za italijanski dug od 2 biliona evra (2.000 milijardi evra), što je drugi najviši u evrozoni, nakon Grčke, i iznosi 127 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Sada smo slomljeni, a ne od evra, već od našeg duga. Kada kamate na zajmove iznose oko 100 milijardi godišnje, mi smo mrtvi. Nema alternative „, rekao je ovaj 64-godišnjak.

Prema prognozi lidera Pokreta pet zvezdica lidera, italijanski politički sistem ima „samo šest meseci pre nego što potpuno propadne, a država neće više biti u stanju da plati penzije i plate u javnom sektoru“.

Ako ne bude nikakvih promena prema dužničkim obavezama, Grilo veruje da je opcija za Italiju da napusti evro i vrati se svojoj bivšoj nacionalnoj valuti – liri. „Ako sam kupio deonice u kompaniji koja ide u stečaj, onda je to moja loša sreća, preuzeo sam rizik i izgubio.“, Objasnio je on povlačeći paralelu sa privatnim tržištem. „Ako uslovi ostanu isti, Italija će napustiti evro i vrati se liri.“

Pokret pet zvezda privukao simpatije skoro četvrtine štednje-umornih birača, kojim su osvojili 109 mesta u Predstavničkom domu i 54 mesta u Senatu na opštim izborima 25. februara. Ovo je stvorilo politički zastoj.

Ni Pjer Luiđi Bersani levog centra, ni centralno-desničarska koalicija predvođena Silviom Berluskonijem trenutno neima dovoljnu većinu u oba doma u da formira vladu. Uslovi pridošlica u parlament su neprihvatljivi etabliranim strankama, na koji način je sprečeno formiranje koalicione vlade.

„Ako Bersanijev PD i Berluskonijev PDL sugerišu hitnu promenu izbornog zakona, ukidanje naknade troškova za izbore, i najviše dva mandata za svakog predstavnika – mi bismo, naravno odmah podržali takvu vladu“, rekao je Grilo. „Ali oni to neće učiniti. Oni samo blefiraju da dobiju na vremenu.“.

„Kad uđemo u parlament mi ćemo rušiti stari sistem, ne zato što uživamo u tome, već zato što je sistem truo“, dodao je on. Pokret pet zvezda ima sve što je potrebno da postane veliki problem za evropske lidere, koji su ubeđivali Italiju da ostane na ekonomskom kursu Mario Montija i odlazeće vlade.

„Italija, kao velika evropska ekonomija, ima veliku odgovornost“, rekao je Filip Roesler, nemački ministar ekonomije, koji je citiran u istom izdanju Fokusa : „nema alternative politici strukturnih reformi …. Uveren sam da odgovorni u Italiji prepoznaju važnost stabilnosti. “

Bepe Grilo je popularan komičar na italijanskoj televiziji 80.-tih, ali je nestao sa ekrana u 90.- tih, mnogi ukazuju na to da je njegova oštra satira bila previše za italijanske političare. Nakon toga on je organizovao seriju masovnih mitinga, uključujući proslavu V-Dana 2007. godine, koji je okupio oko 2 miliona ljudi, protestujući protiv kriminalnih aktivnosti italijanske političke elite.

Pokret pet zvezda je osnovan 2010. godine kada je napravio senzaciju na lokalnim izborima, dobivši treći najveći broj ukupnih glasova i osvajanje izbora za gradonačelnika Parme, pre ovog najnovijeg uspjeha na opštim izborima. Za italijansku vladu i za donošenje zakona, on mora da ima većinu, kako u Predstavničkom domu, tako i u Senatu, a ta većina se postiže formiranjem koalicija.

 

Saša Filipović

Vestinet.rs

Share this post: