BERLUSKONI: „U LIBIJI NIJE BILO REVOLUCIJE, NAROD JE VOLEO GADAFIJA“

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni je u sklopu predizborne kampanje gostovao kod popularnog TV voditelja Majla Santora, gde mu je pitanja postavljao Marko Travaljo, poznati italijanski novinar.

Berluskoni je u svom stilu, praveći cirkus od svog obraćanja javnosti, odgovarao na neugodna pitanja o povezanosti s mafijom, katastrofalnoj reformi zdravstva, ulozi Marija Dragija u italijanskoj krizi i drugim temama.

Marko Travaljo je svo vreme pokušavao ga da isprovocira, što mu je na trenutak i pošlo za rukom. U direktnom TV prenosu, kojeg je prema proceni gledanosti, pratilo rekordnih 9 miliona gledalaca, Silvio Berluskoni je za napad na Libiju i ubistvo pukovnika Gadafija direktno optužio bivšeg francuskog predsednika, Nikolasa Sarkozija.

O Berluskoniju možemo da mislimo šta god hoćemo, i većina od toga će biti istina, ali da nije bio upućen u tajne u samom vrhu Europske unije i NATO saveza, prosto nije moguće.

Njegove teške optužbe treba shvatiti više nego ozbiljno, budući da je bivši premijer Italije veliki prijatelj ruskog predsednika Putina, a bio je i u izuzetno dobrim odnosima sa svrgnutim i ubijenim libijskim liderom. U samom početku se oštro suprotstavljao intervenciji u Libiji, ali kako je Italija već tada bila u teškoj ekonomskoj krizi, nije bila uticajna u krugovima koji su donosili odluke.

Kako je Berluskoni uveo Italiju u rat protiv Gadafija pročitajte OVDE

Voditelj emisije je od bivšeg premijera zatražio da obrazloži ulogu Italije u intervenciji u Libiji, budući da se „radilo o agresiji na jednu suverenu zemlju u kojoj je učestvovala Italija“.

Berluskoni je šokirao italijansku, ali i međunarodnu javnost svojim odgovorom. Do sada su o tom scenariju uglavnom pisali portali na internetu i nezavisni mediji. Ovo je prvi put da se ovakvo nešto čuje iz usta bivšeg premijera jedne od najuticajnijih zemalja Europske unije (barem do izbijanja krize 2008.)

„U Libiji se nije dogodilo nikakvo proleće, Sarkozi je prevario međunarodnu zajednicu i dobio dozvolu za agresiju“, tvrdi Berluskoni.

Berluskoni je izjavio: ‘U Libiji se nije dogodilo nikakvo proleće, nije bilo revolucije, ljudi u toj zemlji su voleli Gadafija. Možda i nije bilo slobode u onom smislu kako slobodu zamišljamo u Evropi, ali su u Libiji hleb i krov nad glavom bili besplatni. Odluku o vojnoj intervenciji je donela francuska vlada. Francuzi su prikazali događaje u Bengaziju kao revoluciju da bi imali opravdanje za intervenciju. Sarkozi je bio ljut na mene kada sam otišao u Tripoli u posetu Gadafiju. Video je mnoštvo plakata, dimenzija 30×15 metara na kojima smo Gadafi i ja prikazani zajedno. Sarkozi je tada rekao svojim saradnicima da smo mu Italija i ja oteli libijski gas i naftu“.

„Sarkozi (Berluskoni ga tokom emisije nije oslovljavao titulom bivšega predsednika Francuske, nego samo prezimenom) je izdao naredbu francuskom ratnom zrakoplovstvu da se bombarduje Libija, pre nego što je donesena zajednička odluka u sedištu NATO saveza. Bengazi su Francuzi takođe bombardovali na svoju ruku. Francuska vlada je prevarila međunarodnu zajednicu i iznudila dozvolu za agresiju na Libiju“, dodao je bivši italijanski premijer.

Berluskoni je na opasku novinara Travalja „da je Italija i pored njegove izjave da Italija neće ispaliti jedan metak na Libiju, ipak učestvovala u agresiji na Libiju“, odgovorio „da nije bilo moguće da se to izbegne, ali da je Italija ipak učestvovala samo u akcijama s ciljanim napadima“.

Izjave bivšeg italijanskog premijera potvrđuju izveštaje bezbedonosnih službi, objavljenih proteklih meseci. U jednom od njih se kaže da su upravo francuske bezbedonosne službe ubile predsednika Gadafija.

 

Advance

Share this post: