BIBLIJSKI KOD – DRUGI DEO

„Najznačajnija vest milenijuma – možda i čitave ljudske istorije“ (list ‘Baltimore Sun’), nacionalni i svetski bestseler broj 1, knjiga Majkla Drosnina: „The Bible Code“ (1997). Drosnin, vodeći novinar Washington Posta, Wall Street Journala i, trenutno, New York Timesa.

1992. Drosnin je u Izraelu na sastanku sa MOSAD-om. Nakon sastanka, mlađi izraelski obaveštajac mu prilazi: „U Jerusalimu je matematičar kojeg biste trebali videti. On je pronašao tačan datum izbijanja Zalivskog rata u Bibliji.“

„Nisam religiozan“, odgovorio je Drosnin. „Nisam ni ja“, uzvratio je obaveštajac. „Ali, on je pronašao kod u Bibliji, sa tačnim datumom, tri sedmice pre početka rata.“

Drosnin se prvi put sastao sa Eli Ripsom u junu 1992. Umesto da otvori knjigu Biblije, Rips je upalio kompjuter. „Biblijski kod je kompjuterski program“, objašnjavao mu je doktor matematičkih nauka, profesor na univerzitetima u Jerusalimu, Čikagu i Berkliju, jedan od vodećih svetskih eksperata u grupnoj teoriji, oblasti matematike koja se graniči sa kvantnom fizikom.

„Pravilo je da sve što je bilo i što će biti do kraja vremena, jeste uključeno u Tori, od prve do poslednje reči. I to ne samo u generalnom smislu, nego u svakom detalju, za svako biće, svaku individuu, od rođenja do fizičkog kraja“…

********

Dve godine kasnije, Drosnin leti u Jerusalim na sastanak sa bliskim prijateljem premijera Jicaka Rabina, pesnikom Chaim Gurijem. Daje mu pismo za premijera u kome stoji:

„Izraelski matematičar je otkrio skriveni kod u Bibliji koji otkriva detalje događaja koji se zbivaju hiljade godina nakon što je Biblija napisana …

Razlog što vam ovo govorim je činjenica da se vaše ime samo jedanput pojavljuje dekodirano. Vaše ime je vertikalno ukršteno sa rečima „ubica koji će ubiti“ … Nemojte to ignorisati. Ubistva Kenedija i Sadata takođe su dekodirana u Bibliji. U Sadatovom slučaju sa imenom i prezimenom ubice, datumom, mestom i načinom na koji je izvedeno… Mislim da ste u stvarnoj opasnosti… „

Četvrtog novembra 1995. došla je strašna potvrda proročanstva: Rabin biva ubijen s leđa, a ubica je verovao da je na „božjoj misiji“.

Biblijski kod je otkrivao da će do ubistva doći u hebrejskoj godini koja startuje u septembru 1995. Dva meseca kasnije premijer je bio mrtav. Prvi potez pesnika Chaim Gurija bio je poziv premijerovom šefu kabineta, generalu Baraku (inače trenutnom premijeru). „Generale, američki reporter je znao da će Rabin biti ubijen još pre godinu dana. To sam mu i rekao. Bilo je zapisano u Bibliji.“

(Problem u predviđanju se sastoji u pitanjima za kojim imenima i mestima tragati. Pre nego što se zbiju stvarni događaji niko ne može na to pitanje odgovoriti. Ali zato nakon njihovog zbivanja, slagalica se mnogo lakše rešava.)

Drosnin: „Pre atentata niko nije mogao naći ime atentatora ili tačan datum. Ali, nakon događaja, kad sam se našao sa Ripsom i generalom Isaac Ben-Israelom, tragajući za detaljima lako smo našli ime atentatora „Amir“. Ono je oduvek bilo tu, tačno iznad Rabinovog imena. Čak štaviše, reči „ime atentatora“ se pojavljuju u originalnom (ne-kodiranom) tekstu Biblije u istom pasusu u kome se ime „Amir“ pojavljuje u skrivenom tekstu.

U istom pasusu, skriveni tekst kaže: „On će ubiti premijera“. Nadalje, identifikuje ga se kao „Izraelca, koji ubija iz blizine“. Biblijski kod je pokazao kad i gde će se to desiti. „U godini 5756“, hebrejskoj godini koja počinje u septembru 1995., a ukrštene su reči „Tel Aviv“ i „ubistvo Rabin-a“. „Amir“ se pojavljuje na istom mestu.“

(Gledam tabele sa hebrejskim slovima. Nalikuju matrici. Slova su zaokružena, čine reči. Originalni tekst ili kodirani nivo se isprepliću. Reči se formiraju idući u svim smerovima: s leva na desno i obrnuto, dijagonalno, gore i dole.)

Atentat na Rabina je dramatična potvrda realnosti biblijskog koda, skrivenog teksta Starog Zaveta koji otkriva budućnost. Ali to je samo jedan pronađeni događaj. Stotine drugih su takođe dekodirane – od Drugog svetskog rata i afere Votergejt, nuklearne eksplozije u Hirošimi, spuštanja na Mesec ili pak sudara komete sa Jupiterom (1994.).

Kad već pominjem Jupiter, udar komete je predviđen pre nego što će se desiti sa tačnim datumom. Slično je i sa Zalivskom ratom.

Drosnin je potvrdu za biblijski kod pronašao na univerzitetima u Harvardu, Jejlu i Hebrew University, kod vodećih svetskih matematičara. Svi su oni nezavisno potvrdili postojanje koda.

********

Ajnštajn: „Razlika između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti je samo iluzija. Vreme uopšte nije ono što izgleda. Ono ne teče samo u jednom smeru. Budućnost postoji istovremeno sa prošlošću.“

Njutn: „Budućnost ne samo da već postoji nego se može i predvideti“.

Stiven Hoking: „Putovanje kroz vreme može biti tehničko izvodljivo u našoj skoroj budućnosti“.

********

Ponovo o Jupiteru. Zaista, kako je moguće da se hiljadama godina unazad predvidi događaj kao što je udar komete 16. juna 1994. o planetu Jupiter? Prema našoj zvaničnoj istoriji, čoveku će još dugo trebati da otkrije teleskop i počne gledati u nebo.

Uzgred, sudar je predvideo upravo Drosnin koristeći kompjuterski program izraelskih matematičara. Dva meseca ranije, pronašao je da se kometa „Shoemaker-Levi“ dva puta ukršta sa Jupiterom. Usto, daje se i datum sudara: 16. juli 1994. Astronomi su ovaj događaj mogli predvideti neposredno pre samog sudara. Ali, kako su to mogli znati autori Biblije prije više od tri hiljade godina?

Tu dolazimo do pitanja koje može da skrene u religiozne vode. Pojava biblijskog koda poslužila je rabinima u Izraelu kao potvrda tezi da je autor Biblije sam Bog. I da, predviđajući sve događaje koji su pred nama, ubedljivo dokaže da on postoji.

Moj prvi utisak nakon čitanja knjige (pre godinu i po) bio je da biblijski kod pokazuje koliko zapravo malo znamo o sebi, istoriji, prirodnim silama, kompleksu života u svemiru.

Film „Mission on Mars“ sugeriše da se začetak života na Zemlji duguje susednoj planeti, Marsu.

Biblijski kod (koji je, u stvari, kompleks kodiranih matrica) sugeriše da postoje pisana svedočanstva ostavljena od superiornijeg uma. Tek kada skromno prihvatimo istinu da nismo središte kosmosa, već samo u početnim fazama evolucije, znanja će nam se početi ukazivati sve brže. Što se više otvaramo, darovi će biti sve darežljiviji. Eksplozija informacija, nalik eksploziji na Jupiteru od milijardu megatona, koja je otkidala gromade veličine naše planete.

********

Slično je i sa snovima. Ako ne prihvatamo značaj i realnost poruka i događanja dok „sanjamo“, onda nam izgledaju beznačajni i daleki. Neshvatljivi. Moguće poruke su samo na nivou simbola. Ako snove tumačimo kao vantelesne izlete duše, onda su nam i događaji jasniji. Manje simbolični, a više živi i realistični.

(Semir Osmanagić)

Share this post: