BIN LADENOVI POSLEDNJI DANI

Bin-Laden

U trenutku kada su američki vojnici počeli akciju, Bin Laden je bio u sobi sa najmlađom supugom Amal, kada ih je probudilo nešto što je podsećalo na zvuk oluje

Kolektivni propusti, nesposobnost i nemar Pakistana omogućili su pokojnom lideru terorističke mreže Al kaida Osami bin Ladenu da živi u zemlji neotrkiven više od devet godina, istaknuto je u izveštaju pakistanske sudske komisije, koji je procurio u javnost.

U izveštaju su, takođe, otkriveni novi detalji o akciji Sjedinjenih Američkih Država u kojoj je ubijen Bin Laden i intirgantni detalji o njegovom životu dok se skrivao, uključjujući i to da je nosio kaubojski šešir da bi izbegao da ga otkriju američki sateliti, preneo je AFP.

Pakistan je, nakon što su pripadnici specijalnih američkih jedinica „foka“ u tajnoj akciji ubili Bin Ladena 2. maja 2011, bio izložen jednoj od najponižavajućih epizoada u svojoj istoriji zbog nesposbnosti da uhapsi bivšeg vođu Al kaide, zbog čega je vlada osnovala sudsku komisiju sa ciljem da sprovede nezavisnu istragu.

Komisija je obavila razgovore sa civilnim i vojnim zvaničnicima i tri Bin Ladenove udovice pre nego što su deportovane u Saudijsku Arabiju, ali je sadržaj onoga što je ona otkrila držan u tajnosti sve dok TV mreža Al Džazira nije juče objavila rezultate otkrića Komisije.

„Kažnjiva nemarnost i nesposobnost na gotovo svim vladinim nivoima može se manje-više nepobitno ustanoviti na osnovu iskaza svedoka“, navedeno je u izveštaju Komisije.

Ona je, takođe, saopštila da nije pronašla ništa što bi podržalo optužbe za saučesništvo, ali da ne može ni da odbaci mogućnost postojanja podrške Bin Ladenu zadržavanjem informacija sadašnjih i bivših zvaničnika.

U izveštaju sačinjenom na 336 strana nalaze se i informacije o svakodnevnom životru Bin Ladena u Pakistanu od proleća 2002. godine kada je tu došao iz Avganistana.

Prema svedočenju jedne od njegovih udovica, jednom prilikom policija ga je zaustavila u Svatu zbog brze vožnje, ali on je to, prema njenim navodima, vrlo brzo rešio sa policijom i oni su nastavili.

Njegove udovice su, takođe, kazale da je on nosio kaubojski šešir dok se kretao na posedu da bi izbegao da ga otrkriju iz vazduha.

Kada se osećao loše, lečio se tradicionalnim arapskim lekovima, a „kadgod se osećao tromo pojeo bi čokoladu i jabuku“, stoji u izveštaju.

Bin Laden je vodio strog život, nadgledao versko obrazovanje i provodio vreme se svojom decom i unučićima, između ostalog i uzgajajući povrće i dajući im nagrade za najbolje uzgojen primerak.

U izveštaju su navedeni i dramatični detalji američke akcije koje su se prisećali članovi porodice.

U trenutku kada su američki vojnici počeli akciju, Bin Laden je bio u sobi sa najmlađom supugom Amal, kada ih je probudilo nešto što je podsećalo na zvuk oluje.

Bin Laden je tada sprečio suprugu da uključi lampu i pozvao svog sina Halida. Dok su njegove dve kćerke izgovarale stihove iz Kurana, on i sin su pokušavali da odbrane svoje poslednje uporište, stoji u izveštaju, iako se navodi da Bin Laden nije imao oružje kod sebe u trenutku kada je ubijen.

Kada je Amal videla američkog vojnika koji je uperio oružje u bivšeg vođu Al kaide u njihovoj spavaćoj sobi, ona je potrčla ka njemu, dok je vojnik govorio: „Ne, ne“ i pogodio je u vrat.

(Tanjug)

Share this post: