BIVŠI BRITANSKI AMBASADOR ŠOKIRAO IZJAVOM: „Milošević nije kriv za Kosovo, nego…“

Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji ser Ajvor Roberts izjavio je da Srbija i Kosovo treba da razmene teritorije.

To je, prema njegovom mišljenju, jedini način za postizanje trajnog mira i stabilizaciju odnosa.

Roberts, koji je bio ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji od 1994. do 1997. godine, u utorak je na Londonskoj školi ekonomije predstavio svoju knjigu „Razgovori sa Miloševićem“, čemu je, kako prenosi BIRN, prisustvovao i ambasador Srbije u Londonu.

Roberts je tom prilikom rekao da su multietničke države ideal, ali da bi u praksi razmena Preševske doline u Srbiji za teritoriju Kosova severno od reke Ibar možda bio jedini način da se stabilizuju odnosi i da se obezbedi da Srbija prizna nezavisnu državu Kosovo.

On je izrazio nadu da će granice na Balkanu, kao svuda, konačno postati više „simbol razlikovanja“, a ne razdvajanja – ali je napomenuo da će se to desiti samo ako se različite nacionalne zajednice budu osećale sigurnije i stabilnije u okviru svog entiteta nego što je to sada slučaj, piše BIRN.

Na pitanje šta bi etnička razmena teritorije značila za ostatak regiona, naročito za Makedoniju i Bosnu, Roberts je rekao da bi se secesija Republike Srpske od Bosne, teško realizovala imajući u vidu ambivalentnost Srbije prema toj ideji, kao i snažno protivljenje kakvo bi ta ideja izazvala kod Bošnjaka u BiH.

Ko je molio Miloševića za Kosovo?

Upitan da li je podrška Zapada nezavisnosti Kosova gurnula Srbiju u ruke Rusije, Roberts je odgovorio da je rastući uticaj Rusije na Balkanu posledica „buđenja Rusije“ koje se desilo nezavisno od situacije na Kosovu.

Roberts je rekao da je u vreme dok je bio diplomata na Balkanu, Rusija bila „marginalizovana“ sila na Balkanu, ali da se to u međuvremenu promenilo, kao i da Rusija demonstrira sada odlučujući uticaj u ratu u Siriji.

On je ispričao da je kao britanski ambasador u Beogradu krajem devedesetih godina, uzalud je pokušavao da ubedi tadašnjeg srpskog lidera Slobodana Miloševića da zaustavi politiku nasilne represije na Kosovu.

Ko je kriv za Kosovo?

Roberts je, međutim, napomenuo da uzroci kosovske krize potiču mnogo pre Miloševića, dovodeći ih u vezu sa Londonskom konferencijom 1913. godine kojom su uspostavljene granice na Balkanu posle balkanskih ratova 1912 -13. tako da je, kako je naveo, polovina albanske populacije ostavljena van države Albanija.

(Agencije)

Share this post: