Bivši šef ruske tajne službe FSB: SAD napada Rusiju istom tehnikom kojom je slomio Sovjetski Savez

rusija-tajna-sluzba-fsb05

Trenutna previranja u Ukrajini i vojni konflikti u Gruziji i na Kavkazu su direktan rezultat antiruske politke administracije SAD, tvrdi bivši šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Nikolaj Patrušev koji je vodio FSB od 1999. do 2008. godine rekao je u intervjuu za Rossiiskaya Gazeta da trenutni antiruski program koji su obaveštajni analitičari ustanovili, a koji izvode specijalne službe Amerike, potiče iz sedamdesetih godina, a bazira se na „strategiji slabih tačaka“ Zbignjeva Brezinskog, odnosno politici pokretanja potencijalnih problema protivnika u krizu ogromnih razmera.

Komentar: Sećate se Brezinskog? Da, to je isti lik koji je mučki blokirao izdavanje Političke ponerologije osamdesetih godina. Baš se pitamo zašto…

„CIA je odlučila da je najranjivija tačka u našoj državi ekonomija. Nakon kreiranja detaljnog modela, specijalisti SAD su ustanovili da sovjetska ekonomija u velikoj meri zavisi od energetskog izvoza. Zato su razvili strategiju kojom bi isprovocirali finansijsku i ekonomsku nelikvidnost sovjetske države kroz oštar pad budžetskih prihoda i značajan porast rashoda usled spoljašnjih problema“, rekao je Patrušev novinarima.

Rezultat je bio pad cene nafte, zajedno sa trkom naoružanja, ratom u Avganistanu i antivladinim pokretima u Poljskoj, koji su na kraju doveli do raspada Sovjetskog saveza, rekao je bivši šef ruske bezbednosti. On je naglasio da svi ovi faktori nose obeležja uticaja SAD.

Neprijateljska politika koju je SAD izvodila protiv Sovjetskog saveza nastavlja se i u modernim vremenima, ali ovaj put je meta Ruska federacija kao jedina država u svetu koja poseduje dovoljno nuklearnog oružja da se efektivno usprotivi SAD.

„Američki stratezi su videli rešenje ove situacije u konačnom uništenju državne administracije u našoj državi nakon čega će uslediti raspadanje teritorije“, otkrio je Patrušev.

Novi plan je oživljen podrškom SAD čečenskom separatizmu, ali i ugušen politikom Vladimira Putina, rekao je zvaničnik.

Međutim, CIA nikad nije u potpunosti napustila ovu strategiju i čekala je šansu da je iskoristi.

Novi stadijum okršaja između Rusije i SAD se dogodio tokom rata u Gruziji 2008. godine. Nakon rata, Vašington je postao očito zabrinut ruskom namerom da utvrdi svoje mesto među vodećim nacijama 21. veka, napomenuo je bivši šef FSB.

Patrušev je rekao da su trenutni događaji u Ukrajini, uključujući prevrat koji je doveo na vlast trenutnu Kijevsku administraciju, takođe rezultat specijalnih službi SAD. „Prevrat vlasti u Kijevu je postignut uz otvorenu podršku SAD, koristeći klasičnu šemu oprobanu i testiranu u latinskoj Americi, Africi i Bliskom istoku. Ipak, nikada ranije ova šema nije tako ozbiljno pogodila ruske interese“, izjavio je on.

„Naša analiza pokazuje da kada Amerikanci provociraju Rusiju u činove recipročnih koraka, oni u stvari vijaju iste ciljeve koje su imali osamdesetih godina prema Sovjetskom savezu. Oni traže slabe tačke naše države isto kao što su to činili tada“, rekao je bivši šef FSB.

Kada se priča o konačnom cilju takve politike, Patrušev je rekao da SAD nameravaju da okupiraju rusku teritoriju i njene energetske resurse.

„Neki stručnjaci SAD kao što je sekretar države Medlin Olbrajt rekli su da Moskva ima moć nad ogromnom teritorijom koju ne može da razvije i sprečava tu teritoriju da služi potrebama čovečanstva. Pominje se navodno nepravedna raspodela prirodnih resursa i neophodnost da se obezbedi slobodan pristup drugim nacijama“, tvrdi on.

(Webtribune.rs)

Share this post: