Blumberg: 10 najpesimističnijih scenarija za 2016. godinu!

Hladni rat

Agencija Blumberg sastavila je listu 10 najpesimističnijih scenarija za 2016. godinu i pokušala da prognozira do čega mogu dovesti uspesi ruske politike na međunarodnoj sceni, pobeda populističkih raspoloženja u SAD i migraciona kriza u Evropi, preneo je Sputnjik.

Prema prvom scenariju, “Putin vrti oko prsta Obamu” u procesu potpisivanja sporazuma za borbu protiv Daeša (Islamske države) i promoviše uslove koji odgovaraju Moskvi.

Zajednički napori u okviru sporazuma zaustavljaju priliv izbeglica i skidaju ogroman teret sa leđa kancelarke Nemačke i drugih evropskih lidera, što dovodi do toga da Angela Merkel popušta pod pritiscima evropskog biznisa i pristaje da oslabi antiruske sankcije.

Na ovaj način, Putin dobija sve što želi: učvršćuje svoj uticaj na Bliskom istoku i tera Evropu, najvećeg trgovinskog partnera Rusije, da mu izađe u susret, navodi Blumberg.

Prema drugom scenariju, Evropskoj uniji preti raspad zbog antimigrantskog raspoloženja. Teroristički napadi u Parizu uz neprekidni priliv izbeglica izazivaju političku krizu u Evropi. Kancelarka Nemačka Angela Merkel je prinuđena da podnese ostavku, jer njenu politika “otvorenih vrata” ne podržava niko iz njene partije.

U isto vreme, Marin le Pen, čija pobeda na narednim izborima u Francuskoj postaje sve izvesnija, pokreće talas populističkih raspoloženja koji prati porast ksenofobije i strah, što potkopava opšteevropske principe.

Neprijatno iznenađenje, smatra Blumberg, bila bi i pobeda Donalda Trampa među republikancima i njegovo dalje napredovanje na izborima za predsednika SAD.

Milijarder namerava da realizuje planove za transformaciju američkog poreskog kodeksa, jačanje oružanih snaga i pooštravanje migracione politike – do zabrane na ulazak u SAD muslimanima i izgradnju zida na granici sa Meksikom, preneo je Sputnjik.

– Teško je predskazati šta će biti sa američkom politikom pod rukovodstvom administracije Trampa – navodi Tom Fulerton, profesor ekonomije i finanija na Univerzitetu El Paso u Teksasu.

U pesimističke scenarije Blumberga, kako navodi Sputnjik, ulaze i eskalacija sajber napada na američke banke, slabljenje kineske ekonomije, izlazak Velike Britanije iz EU, pogoršanje klimatskih promena, napad Izraela na vojne objekte Irana, neredi u Latinskoj Americi i rast cena nafte zbog zauzimanja naftne infrastrukture džihadista u zemljama Bliskog istoka.

(Tanjug)

Share this post: