BOSTON: OTKUD MEĐU MARATONCIMA PRIPADNICI VOJNE FIRME

  • Kako je, bez saučesnika bilo moguće postaviti sedam eksplozivnih punjenja na različita mesta?
  • Zašto teroristi ne samo da nisu sakrili svoju spoljašnjost, već je sam Džohar Carnajev stavio belu bejzbol kapu sa šiltom pozadi, izlažući lice svim mogućim kamerama?
  • Zašto se braća teroristi nisu odmah dali u beg, već je mlađi dva dana nakon događaja viđen na prijateljskoj večeri u dobrom raspoloženju?
  • Bez odgovora ostaju i pitanja: šta su na mestu eksplozije radili predstavnici privatnih vojnih firmi koji su slučajno ušli u kadar?
  • Na ramenima ovih boraca su ruksaci potpuno nalik onima u kojima će za samo nekoliko minuta eksplodirati bomba
  • Na njihovoj uniformi je našiv sa mrtvačkom glavom – znak vojne firme „Kraft Internešnl“ koju je osnovao poznati američki snajperista Kris Kajl koji je pod čudnim okolnostima ubijen pre dva meseca
  • Čovek sa takvom odećom našao se u kadru na krovu zgrade pred kojom se dogodila eksplozija. A još jedan je snimljen pred finišom maratona sa nekim daljinskim upravljačem u rukama

 

Prvi kanal ruske državne televizije – u specijalnoj emisiji čiji je autor Jevgenij Baranov – pozabavio se nepodudarnostima verzija o terorističkom napadu u Bostonu i pozadinom ovog događaja

Fakti u celini prenose stenogram te emisije:

Ove nedelje pažnja čitavog sveta bila je prikovana za državu Masačusets.

Prvo se u Bostonu desio najveći teroristički akt od 11. septembra, a onda je usledila kontrateroristička operacija američkih specijalnih snaga protiv onih koje je štampa nazvala „braćom minerima“.

Džohar i Tamerlan Carnajevi imigranti su iz Kirgizije. Oni su etnički Čečeni, a odrasli i vaspitavani u Americi.

FBI tvrdi: upravo su oni postavili bombe ručne izrade u ulici kojom su se trčali bostonski maratonci. Upravo su oni ti, koji su se – kao u filmu Tarantina – borili sa specijalnim jedinicama. Do poslednje granate ručne izrade.

Zašto su se mladi ljudi koji su odrasli u Americi i koji su pomno čuvali svoj američki san, odlučili na ovo?

Ostaje da se nagađa.

Moj kolega Jevgenij Baranov se potrudio da analizira šta ili ko stoji iza ove monstruozne priče nalik holivudskim trilerima. A otkrio je niz nepodudarnosti.

Na špici piše: Efekt ekplodirane bombe

Dve bombe kod linije finiša na bostonskom maratonu, digle su u vazduh svetski informacioni prostor.

Rezultat je bio: troje poginulih i preko 150 na ovaj ili onaj način povređenih.

Teroristički napad u Bostonu ni po čemu se ne može uporediti sa borojem žrtava prethodnog terorističkog napada u SAD od 11. septembra 2001. godine u Njujorku. Međutim, reakcija u svetu na ova dva, po razmerama različita događaja, potpuno je uporediva.

Ovakvo usijanje strasti se objašnjava iskustvom u najnovijoj istoriji koje svedoči da događaji te vrste ne mogu proći bez posledica i da se takve posledice u ovoj ili onoj meri tiču čitavog sveta.

Principijelna razlika bostonskih eksplozija, od onoga što su Amerikanci morali da prežive pre 12 godina, u nedostatku je jasnog motiva. Informacija da su izvršioci terorističkog napada Čečeni Tamerlan i Džohar Carnajevi samo je zamrsila celu priču i ni na koji način nije objasnila njegove razloge.

„Smatram da je, za Amerikance teroristički napad na njihovoj zemlji, sa nepoznatim motivima i još uz nepoznatog počinioca, prilično težak psihološki problem sa kojim oni ne mogu da izađu na kraj. Veoma je teško odrediti šta je potrebno činiti kad ne poznaješ svog neprijatelja i šta on od tebe traži“ – kaže šef odeljenja za analizu vanrednih situacija britanskog analitičkog Centra za odbrambena pitanja Dženifer Kol.

U takvoj situaciji principijelno važno pitanje je: kako će se, na kraju, interpretirati to što se dogodilo. Generalno gledano, ukoliko se dokaže da su Čečeni podmetnuli bombe, to će biti dovoljna osnova da se teroritički napad smatra napadom na Sjedinjene Države. Ili će se priznati da je, postupak ove dvojice mladih Amerikanaca čečenskog porekla, unutrašnji problem Amerike.

„Jedno od trenutno glavih pitanja jeste kakva će biti reakcija, nas kao naroda, na ovu tragediju. Posle 11. septembra naša reakcija je prešla granice mnogih zakona i dovela do progona nevinih građana. Tada je, za dve godine, bilo uhapšeno oko 5 hiljada stranaca od kojih ogromna većina nije imala nikakve veze sa terorizmom. To je bila prekomerna reakcija. I sada, kad je jasno, da se sumnjiče strance, može se očekivati isto tako prekomerna reakcija vlasti. Nadam se da se to neće dogoditi“ – kaže profesor pravnog fakulteta sa Džordžtaunskog univerziteta Dejvid Koul.

Preliminarno su predstavnici bostonske policije izjavili da su braća Carnajevi – od kojih je jedan najbolji bokser u Bostonu, a drugi perspektivni student prestižnog koledža – usamljeni teroristi iza kojih ne stoji nikakva organizacija.

Motiv zločina koji su počinili ostaje zagonetka. Zaista, izobilje detalja i potpuno odsustvo informacija o motivima terorističkog napada, postali su osnova različitih konspiroloških šema.

Epizoda pod nazivom „Kauboj u turbanu“ popularne američke animirane serije Femili gaj koja je prikazana samo mesec dana pre eksplozije pred finišnom linijom, pripoveda o Amerikancu koji je postao islamsi ekstremista i koji je automobilom gazio trkače maratona.

Aktivno se raspravlja i o ozbiljnijim čudima bostonskih događaja.

Kako je, bez saučesnika bilo moguće postaviti sedam eksplozivnih punjenja na različita mesta?

Zašto teroristi ne samo da nisu sakrili svoju spoljašnjost, već je sam Džohar Carnajev stavio belu bejzbol kapu sa šiltom pozadi, izlažući lice svim mogućim kamerama?

Zašto se braća teroristi nisu odmah dali u beg, već je mlađi brat dva dana nakon događaja viđen na prijateljskoj večeri u dobrom raspoloženju?

Zašto na svojoj stranici ruske društvene mreže „V kontakte“ Džohar Carnajev piše da su za njega smisao života – karijera i novac?

To su potpuno čudni ciljevi za mladog islamistu.

Bez odgovora ostaju pitanja: šta su na mestu eksplozije radili predstavnici privatnih vojnih firmi koji su slučajno ušli u kadar?

Na ramenima ovih boraca su ruksaci potpuno nalik onima u kojima će za samo nekoliko minuta eksplodirati bomba. Na njihovoj uniformi je našiv sa mrtvačkom glavom – znak vojne firme „Kraft Internešnl“ koju je osnovao poznati američki snajperista Kris Kajl koji je pod čudnim okolnostima ubijen pre dva meseca.

Čovek sa ovakvom odećom našao se u kadru na krovu zgrade pred kojom se dogodila eksplozija. A još jedan je snimljen pred finišom maratona sa nekim daljinskim upravljačem u rukama.

Ono što je najvažnije: kako se mogu objasniti kontakti FBI sa bar jednim od braće, sa Tamerlanom?

„Shvataš li šta su FBI i čitava policija? Oni te slede u trag. Oni su mu kada su dolazili rekli: mi vas slušamo, pratimo i snimamo šta govorite, šta jedete, šta čitate na kompjuteru. Zvanično su došli kod nas u kuću i to nam saopštili“ – govori otac Tamerlana i Džohara Carnajeva Anzor Carnajev.

Predstavnici FBI su potvrdili da su zaista pre dve godine proveravali Tamerlana Carnajeva po zahtevu „treće strane“. Ko je ta treća strana – nisu precizirali, ali su istakli da Tamerlan nije bio sumnjiv. To je telefonom iz SAD potvrdila i majka braće Carnajev.

„Posle razgovora sa mojim sinom, lično me je pozvao jedan od agenata FBI i mog dečaka okarakterisao kao jednog od najboljih. Rekao je: vaš sin je i u komunikaciji i generalno pametnica“ – kaže majka Tamerlana i Džohara Carnajev Zubejdat Carnajeva.

U kasno popodne 20. aprila agencija Rojters je saopštila, pozivajući se na neimenovani izvor iz organa sile SAD, da je ta „treća strana“, koja je još 2011. godine insistirala na proveri Tamerlana Carnajeva, otišla u Rusiju.

Da bi angažovale agente FBI, ruske specijalne službe su morale Birou dostaviti ozbiljne argumente. Sada, kad se već sve dogodilo, logično se nameće pitanje: ili su Amerikanci učinili kriminalni propust, ili su iz nekog razloga u FBI dali prednost mogućnost da braću Carnajeve zadrže za bolja vremena.

„Sa mog aspekta, pozadina je u tome što SAD žele da se izvuku iz sirijske avanture. Razlog: odustajanje od podrške naoružanoj opoziciji protiv Asada. To je akutna neophodnost, jer je promenjena paradigma odnosa prema Asadu. I osim toga, postoji pacifički pravac koji će Ameriku dovesti u cugcvang situaciju. Zbog toga što hitno moraju da izađu iz toga, za to su im bile potrebne eksplozije“ – kaže predsednik Islamskog komiteta Rusije Gejdar Džemal.

Ovakvu verziju bismo nesumnjivo mogli podvesti pod „dokonu konspiralogiju“. Međutim, Barak Obama je već zatražio od svojih specijalnih službi da obave detaljnu istragu mogućih ekstremističkih veza braće Carnajevih koji su donedavno proglašavani za usamljene teroriste.

Ruske specijalne službe su objavile da ne mogu svojim američkim kolegama ponuditi bilo kakve dopunske informacije zbog toga što osumnjičeni nisu živeli u Rusiji. Pa ipak, istaknuto je da će se partnerski rad koji je uspostavljen sa Amerikancima i kontakti nastaviti.

Istovremeno, televizija „Foks Njuz“ saopštila je -pozivajući se na istražne organe – da specijalne službe SAD već proveravaju veze Tamerlana Carnajeva sa teroristiičkom organizacijom „Kavkaski Imarat“ i jednim od njenih lidera Doku Umarovom kojeg već zovu „kavkaskim Osamom bin Ladenom“.

Ukoliko se tokom istrage potvrde informacije da su braća imala kontakte sa banditskom ilegalom, to može u osnovi da promeni odnos Amerikanaca prema onome što se sada dešava u regionu, od Sirije do Severnog Kavkaza, zahvaćenom aktivnostima bojovnika.

 

Fakti

Share this post: