BRITANIJA: LEKARI NE PERU RUKE, PACOVI, BUBAŠVABE, TRULEŽ

Bolnički pacijenti u Velikoj Britaniji mogu da se oproste od očekivane pristojne hrane dok su na lečenju.

Kuhinje u kojima se prave obroci za pacijente ne ispunjavaju ni osnovne standarde čistoće.

Najezda miševa, pacova i bubašvaba je očigledna u bolnicama širom Velike Britanije.

Zdravstveni službenici koji su sproveli ovu istragu otkrili su da 541 od 731 bolničkih kuhinja u zemlji van su svakog standarda. Ne ispunjavaju čak ni osnovne standarde čistoće, a da ne pričamo o standardima za bolničku kuhinju.

Tragovi Listeria bacteria koji izazivaju meningitis pronađeni su u sendvičima

U bolnici „Lewisham“ u jugoistočnom Londonu, ekološki policajci su otkrili veliku najezdu miševa i bubašvaba, dok su u „Wolverhampton’s“ bolnici otkrili mrtvog pacova u ormariću, u neposrednoj blizini gde se priprema hrana.

Kao što su uznemirujući izveštaji najezde životinja, takođe je šokantan podatak o propustima vođenja higijene od strane osoblja,što dovodi do 300.000 infekcija godišnje.

Bolnica „Christie’s“ u Mančesteru je imala zamrznutu hranu kojoj je prošao rok pre pet meseci.  Još gore nađeni su tragovi te iste hrane u ručkovima pacijenata.

Zamenik Sekretara za zdravlje, Endi Burhnam je upozorio da stanje sa siromašnom higijenom u bolnicama je rezultat Vladine koncetracije na  napore oko NHS reformi (reforme u zdravstvu).

Buba švabe redovna pojava u svim bolnicama

Gospodin Burham je javno pozvao Sekretara za zdravstvo da naredi hitnu istragu ovih nalaza.

„Bolnice se bore za opstanak dok Vlada troši milijarde na back-office reorganizaciju“, izjavio je Burhnam.

Ekološki inspektori su takođe uočili da čak ni najprimitivniji napori za obezbeđivanje higijene ne mogu da se uspostave.

U jednoj od bolnica je nađeno da je pribor za jelo daleko od pristojnog, i koriste se prljave ploče za seckanje, koje su na nekim mestima i buđave. Kodirektor centra za zdravlje pacijenata izjavio je: „Ako bi ovo bili vlasnici restorana, momentalno bi ih zatvorili, a vlasnike bi poslali na sud“.

Plesniv hleb pronađen na nekoliko mesta

Nalazi koji dolaze iz bolničkog istraživanja govore da osoblje redovno pere ruke što je slavljeno i pohvaljeno jer su samim tim spasili 10.000 života.

Kampanja „Operite svoje ruke“ koja je sporovedena po bolnicama, trebala je da podstakne doktore i sestre da često koriste sapun i vodu ili alkohol gel. Kampanja je odlično uspela i govori se da je spasila više života nego bilo koji medecinski razvoj generacijama unazad.

Nakon pokretanja kampanje u 2004. godini, MRSA infekcija (Staphylococcus aureus bacteria) u bolnicama je pala za više od polovine, dok je takođe značajan pad i u drugim infekcijama.

Ovako je trebalo da bude

Istraživanja iz 2004. godine, pre pokretanja kampanje su pokazivala da jedan od četiri lekara i medicinskih sestara ne pere ruke posle svakog pacijenta.

Kamapanja koja je završena 2010. godina je koštala 500.000 funti za četiri godine.

Zbog samo jedne kampanje broj infekcija izazvane MRSA je pao na broj za 1.114 za period od 2011-12.godine.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: