BROJKE OD KOJIH SE VRTI U GLAVI: Pentagon još uvek „tiltuje“ od rezultata ruske vojne intervencije u Siriji!

Navršile su se tačno dve godine otkako je ruski vojni kontigent ušao u Siriju.

U glavnoj ulozi je bila ruska vojna avijacija. Ona se pokazala fantastično ubojitom.

Kako je to – i zahvaljujući čemu – bilo dostignuto?

Ruski avioni izveli su u nebu iznad Sirije preko 28.000 borbenih letova i za to vreme naneli oko 99.000 udara po bojovnicima terorističkih grupacija.

Za te protekle tri godine gubici su bili: tri aviona (Su-24 koji je oborila Turska, plus – Su-33 i Mig-29K, koje je na sebi nosila krstarila „Admiral Kuznjecov”, i pet helikoptera.

Posebno je značajno što su sve to tzv. neratni gubici. Sirijski teroristi su jedino uspeli da obore neke od pomenutih pet helikoptera.

Poređenja radi, američka koalicija je u Avganistanu za devet godina ratovanja izvela nešto manje od milion borbenih letova, a za to vreme je izgubila 207 aviona i 324 helikoptera.

Ovo znači da je američka koalicija u Avganistanu na svakih sto hiljada letova gubila 10 aviona i 30 helikoptera.

Poređenja radi: SSSR je u prvim godinama Drugog svetskog rata oko 60 odsto aviona izgubio usled havarija i katastrofa, a pod nemačkim udarima.

Vazdušno-kosmičke snage RF su u Siriji dosad koristile: frontovske bombardere Su-24M, višenamenske lovce-bombardere Su-34, dalekoletne bombardere Tu-22M3, strateške bombardere Tu-95, Tu-160, jurišne Su-25, višenamenske lovce Su-27SM, Su-30SM i Su-35S, lovce-presretače MiG-31, helikoptere Mi-8, Mi-24, Mi-28N i Ka-52, leteće radare A-50, izviđački avion Tu-214R i avion za radioelektronsku borbu i izviđanje Il-20M1.

Prema podacima ruskog Generalštaba, broj aviona RF u Siriji nikada nije bio veći od 35, a to je za Rusiju – jedan avio-puk.

Sva ta leteća ratna tehnika za dve godine nije imala ni jedan jedini ozbiljan kvar niti katastofu!

Frontovska avijacija nije imala – ako se izuzme poznati turski udar s leđa – nikakve gubitke.

Moskovski vojni ekspert Viktor Murahovski zato naglašava: „To su, bez ikakvog preterivanja, fantastični rezultati. Naši piloti za dve godine ratovanja u Siriji nisu napravili ni jednu ozbiljnu grešku”.

Sve je ovo utoliko fantastičnije ako se ima u vidu da je Moskva 90-ih godina rasformiraladesetine svojih čuvenih avio-pukova i divizija, zapustila mnoge vojne aerodrome i otpustila hiljade vojnih pilota. Da je čak i avio-akademije zatvarala, a preostale jedinice nsu godinama dobijale nove avione i helikoptere.

U Siriji Rusija koristi ili nove avione ili letelice koje su prethodno prošle temeljnu modernizaciju.

ivši komandant ruske ratne avijacije – Vladimir Mihajlov- dodatno ukazuje:

„Sirija je potvrdila da su naši avioni pouzdani, a naši piloti besprekorno pripremljeni. Amerikanci su bili šokirani kada su saznali koliko su naši avioni i piloti imali u Siriji borbenih letova. Oni to naprosto ne mogu da shvate”.

Murahovski otkriva još nešto veoma važno:

„U Nacionalnom centru za upravljanje odbranom postoji operativna grupa koja onlajn komunicira sa komandom celog vojnog kontigenta u Siriji i sa komandom avio-grupe dok neposredno rukovodi situacijom na bojnom polju.

Ta operativna grupa sa dronova i satelita dobija sve podatke o trenutnoj situaciji u Siriji i nad Sirijom. To je gigantski sistem upravljanja jedinicama apsolutno novog tipa kakav ni SSSR ni Rusija nikada nisu imali”.

Nacionalni centar Rusije za upravljanje odbranom po kompjuterskoj moći i resursima tri do četiri puta nadmašuje mogućnosti Pentagona, a po obimu arhiviranih podataka i informacija čak 19,6 puta – izjavio je ranije ministar odbrane RF general armije Sergej Šojgu.

Dodao je da je brzina obrade informacija i podataka ravna „obradi 50 celokupnih sadržaja svega što se nalazi u Lenjinovoj biblioteci u sekundi”. A Lenjinova biblioteka je za Rusiju isto što i Narodna biblioteka za Srbiju. Samo mnogo veća…

(Mediji)

Share this post: