BRZA I LAKA EGZEKUCIJA: STVOREN JE NOVI SMRTONOSNI VIRUS

epidemija02

Novi misteriozni respiratorni virus nastao je na Bliskom istoku, lako se širi i smrtonosniji je od SARS.

Svetska zdravstvena organizacija do sada je registrovala 60 slučajeva obolelih od MERS a umrlo je čak 38 pacijenata. Slučajevi su registrovani u Saudijskoj Arabiji i to prošle godine.

U poređenju sa virusom SARS, koji je 2003. godine izazvao smrt 800 ljudi, ovaj virus se brže širi i smrtonosniji je.

Međunarodni tim lekara ispitivao je ponašanje ovog virusa u istočnoj Saudijskoj Arabiji, i zaključili su da ovaj koronavirus ima sličnosti sa SARS, međutim ono što ih je zbunilo je njegovo poreklo, koje nisu u stanju da identifikuju.

Veoma je zabrinjavajuće da se MERS izuzetno lako širi ne samo u direktnom kontaktu sa obolelima, nego i u bolnicama. Takav slučaj je bio i sa širenjem SARS, daljim rođakom ovog novog virusa.

Alarmantno je to što su mnogi dobili virus a da nisu bili u direktnom kontaktu sa obolelima. Kontakt preko kapljica kijanja i kašljanja garantovano prenosi bolest.

Do sada su identifikovani oboleli iz Saudijske Arabije, Jordana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Tunisa.

Većina je imala kontakte sa Bliskog istoka ali ne svi, što naravno dodatno zbunjuje.

Zapaženo je da je procenat zaraženih na dijalizi mnogo veći nego kod slučajeva SARS.

Simptomi ove dve bolesti su slični, a počinju groznicom i kašljem koji može potrajati nekoliko dana pre nego što se razvije pneumonija.

virus-mersMERS

Posebno je strašan podatak da u poređenju sa SARS čija je smrtnost 8 posto, MERS ima smrtnost od neverovatnih 65 posto.

Za sada postoje samo hipoteze o nastanku ove bolesti, a manipuliše se pretpostavkama da su uzročnici slepi miševi.

Takođe vrlo uznemiravajuća činjenica je i to što pacijentu koji je oboleo u Nemačkoj, i pored svih terapija koje su dostupne u toj zemlji, nisu mogli pomoći pa je ubrzo umro.

Potpunu misteriju oko ovog virusa pojačavaju glasine da bi se mogao pretvoriti u još smrtonosniju pretnju ukoliko nastanu neke dodatne promene u njegovom genetskom „ruletu“.

 

Vestinet.rs

Share this post: