Buđenje mašina: Jedan od testiranih robota položio ispit o samospoznaji

robot

Robotičari Politehničkog instituta Renseler u Njujorku napravili su tri robota koji su dobili klasični test samosvesti i jedan od njih je na iznenađenje istraživača – položio.

U zadatku namenjenom ljudima izmišljeni kralj bira novog savetnika i okuplja tri najmudrije osobe u zemlji.

Ilustracija

 

Obećava da će takmičenje biti fer, a zatim stavlja ili plavi ili beli šešir na glave svakog od njih i kaže im da će prva osoba koja ustane i tačno zaključi koje je boje njen šešir postati novi savetnik.

Selmer Bringsjord osmislio je sličnu situaciju za tri robota, od kojih je najpre govor blokiran dvojici, a zatim su svi upitani ko od njih i dalje može da govori.

Svi su pokušali da kažu “ne znam”, ali je samo jedan uspeo, a kada je čuo svoj glas, razumeo je da on nije među “utišanima” i rekao: “Izvinjavam se, sada znam”.

Međutim, da su kojim slučajem svi bili programirani na isti način, tehnički bi svi položili ovaj test.

Možda ljudima deluje jednostavno, ali on od robota zahteva da sluša i razume pitanje, a zatim da čuje sopstveni glas koji izgovara “ne znam” i prepozna ga kao drugačiji od glasova drugih robota.

Zatim je morao da poveže to saznanje s pitanjem i zaključi da je on taj koji nije utišan.

robot

Logičke zavrzlame koje zahtevaju element samospoznaje, poput ove, ključne su u izgradnji robota koji može da razume svoju ulogu u društvu.

Kada bi više njih uspešno prolazilo ovakve testove, stručnjaci smatraju da bi jednog dana mogli da naprave grupu robota sa sposobnostima sličnim ljudskim.

Interesuje vas tačan odgovor u testu namenjenom ljudima?

Takvo takmičenje može biti fer samo ako su svi šeširi iste boje.

(B92)

Share this post: