ČEČENI NE ZABORAVLJAJU I NE PRAŠTAJU

Bivši ruski pukovnik osuđen je 2003. godine za otmicu i ubistvo devojke iz Čečenije. Nedavno je nađen mrtav, pogođen 6 puta iz vatrenog oružja.

Policija je saopštila da je osumnjičeni ubica pobegao kolima, koja su kasnije zapaljena.

Zvanični predstavnik Istražnog Komiteta potvrdio je da je ubijeni muškarac Jurij Budanov.

Budanov je optužen za kidnapovanje i ubistvo 18-godišnje čečenske devojke Elze Kungajeve. Zločin je počinjen 2000.godine, kada je Budanov služio u tenkovskog puku u Čečeniji. Oteo je Elzu iz kuće njenih roditelja, zadavio je, u pokušaju da izvuče informacije o mogućim lokacijama ekstremista u regionu.

Tada je naredio pripadnicima njegove jedinice da zakopaju njeno telo.

Porodica ubijene devojke nije nameravala da odustane od sporovođenja istrage. U martu 2000.godine, Budanov je uhapšen za zloupotrebu položaja, kidnapovanje, ubistvo i silovanje. Oslobođen je samo za optužbu silovanja i osuđen na 10 godina.

Tokom procesa, utvrđeno je da je Budanov mentalno bolestan, ali je Vrhovni sud vratio predmet na ponovno suđenje i vršen je pritisak da se osudi.

Početak  suđenja izazvao je snažnu reakciju javnosti u Rusiji. Drugu reakciju je izazvao Budanov kada je zatražio pomilovanje u 2004.godini.

Bio je podržan od strane guvernera tog regiona, gde je i služio kaznu.

Brojni političari i aktivisti za ljudska prava su osudili ovu odluku i održana su masovna okupljanja na ulicama Čečenije. Na kraju je molba odbijena, zvanično, iz tehničkih razloga. Reakcija je bila mnogo manja kada je 2009.godine pušten na slobodu.

Advokat koji radi za porodicu ubijene Elze, odbacio je mogućnost da je ubistvo deo krvne osvete. Porodica sada živi u Norveškoj, i naređivanje ubistva nije u karakteru ove porodice. Takođe kaže da razlozi koji stoje iza napada mogu biti i u Budanovim post-zatvorskim aktivnostima.

Gospodin Kungajev, otac ubijene Elze, kaže da ubistvo Budanova nije povezano sa njegovom ćerkom. Rekao je da je saznao za napad putem telefona. Mislim da nije povezano sa krvnom osvetom Čečenaca. Ovo je nešto drugo. Istraga će pokazati šta je to, rekao je otac.

Bivši advokat odbrane Budanova je rekao da smatra da je njegov bivši klijent ubijen od strane muslimanskih ekstremista. Advokat je takođe rekao da je ruska policija trebala da obezbedi Budanova kada je pušten, ali to se nije dogodilo.

Istovremeno, lider ruske radikalne nacionalističke organizacije misli da će ubistvo Budanova izazvati izbijanje nacionalističkog raspoloženja širom zemlje. Rečeno je i to da nacionalisti ne sumnjaju u to da je ubistvo počinjeno od strane Čečenske republike, ali je i rekao da krvna osveta ne mora biti povezana sa Kungajevima, već sa nekim drugim zločinom koji je Budanov uradio dok je bio u Čečeniji.

Šef centra za ljudska prava je takođe rekao da ubistvo može biti povezano sa nekim drugim zločinima. Rekao je novinarima da aktivisti njegove organizacije imaju informacije o 4 leša sa znacima mučenja koji su nađeni na mestu gde je bio stacioniran Budanov puk.

Aktivisti za ljudska prava strogo osuđuju samovoljno ubijanje, čak i ako je žrtva bio ubica.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: