„Cela godina će biti u znaku Nikole Tesle“

nikola tesla starost naucnik struja

U PTT muzeju u Beogradu povodom obeležavanja 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle sinoć je održano predavanje na kojem je demonstriran rad njegovih najznačajnijih pronalazaka, „Teslinog jajeta“ i transformatora.

Predavanje je održao profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Milić Stojić, koji je kazao da je predavanje posvetio uticaju i doprinosu Nikole Tesle razvoju elektrotehnike.

„Ovo je godina kada se proslavlja Nikola Tesla, budući da je to 160 godina od njegovog rođenja. Tim povodom, mnoge institucije u Srbiji i Republici Srpskoj organizuju manifestacije i predavanja“, rekao je Stojić.

On je kazao da Tesla ima nekoliko stotina pronalazaka zbog čega se smatra jednim od najvećih pronalazača.

„Njegovi najveći pronalasci su asinhroni motor, pionirski doprinos razvoju polifaznog sistema naizmeničnih struja koji vlada celim svetom i kasnije razvojem visokofrekventnih signala i njihovom korišćenju na radiju“, dodao je Stojić.

Kustos PTT muzeja i Organizator tribine „Kultura putem pošte“ Željko Sarić kazao je da je Javno preduzeće Pošta Srbije, kome pripada i PTT muzej, pokrenulo tribinu „Kultura putem pošte“, u okviru koje će biti organizovan serijal predavanja posvećen 160. godišnjici rođenja Nikole Tesle.

Sarić je kazao da će narednih meseci ogranizovati i projekcije filmova posvećene Tesli. „Bilo je veliko interesovanje za predavanje… Poslovodstvo preduzeća je odobrilo sve naredne tribine.

U maju ćemo raditi seriju predavanja povodom štampanja prve poštanske marke u Srbiji“, rekao je on i dodao da će cela godina biti u znaku Nikole Tesle.

Šefica Kabineta direktora pošte Snežana Petrović kazala je da Javno preduzeće Pošta Srbije, kao društveno odgovorno preduzeće, „vodi računa“ o plemenitim ciljevima društva i da zato slavi „velike ljude“ kako bi njihova dela služila „svima“ kao putokaz.

„Okupili smo se u PTT muzeju da ispričamo priču o svetskom, a našem naučniku Nikoli Tesli“, kazala je ona i dodala da „kompleksna ličnost“ Nikole Tesle izaziva interesovanje kako kod ljudi u Srbiji, tako i u celom svetu.

Na tribini je prikazan i video snimak originalnog govora tadašnjeg gradonačelnika Njujorka Fjorela La Gvardije iz 1943. godine u Teslinu čast, video sa hronologijom Teslinog života i rada, njegova sahrana.

Nikola Tesla bio je američki naučnik i pronalazač srpskog porekla, rođen u Hrvatskoj, na polju elektrotehnike i radio-tehnike. Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD, gde je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih nekoliko desetina ima široku primenu.

(BETA)

Share this post: