„ČISTA KRAĐA“: Neverovatna priča o gluvonemom igraču koji je protiv Reala bio isključen zbog prigovora!?

damir-desnica

Riječka legenda Damir Desnica danas slavi 60. rođendan, a Goal podseća na neverovatan život čoveka koji je oduševljavao, varali su ga za novac, jedva je živeo, ali ga ostvario …

„Bila je to čista krađa“, i dan danas govori Damir Desnica o toj slavnoj utakmici.

Kad je njegova Rijeka u 2. kolu Kupa Uefe 1984. stigla na Santiago Bernabeu s prednošću 3:1 s Kantride. Real je u momčadi imao Michela, Jorgea Valdana i mladog Emilija Butraguena. I sudca Rogera Schoetersa…

Iznenadni reprezentativac: Kažu da desnog beka možete napraviti i od stolca, a meni je to bio pun pogodak!

Rijeka je utakmicu završila s osam igrača, a crveni je dobio i Desnica. U 74. minuti, kada je bilo još uvek Realu nedovoljnih 1:0 i jedan igrač više.

Desnica je prvi žuti dobio zbog navodnog odugovlačenja kad je išao izvesti korner.

A drugi mu je Schoeters pokazao nakon što je prekinuo igru zbog prekršaja, a Desnica je nastavio trčati.

Opravdana odluka… da Damir nije celi život gluvonem!

„Isključen sam zbog protesta, što je nemoguće kad ne mogu govoriti“, objasnio je u intervjuu za AS 2011.

Desnica je rođen gluv i imao je teško detinjstvo. Sredina ga se sramila, deca su mu se rugala, bilo mu je lakše tek kad se preselio u Zagreb na školovanje za bravara. I nogomet, to mu je bio pravi izlaz, lopta je uvek bila uz njega.

„Nikad nisam imao problema komunicirati sa suigračima jer čitao sam im s usana“, objasnio je jednom.

A kako je to izgledalo u praksi, objasnio je za Novi list njegov bivši suigrač Zdravko Pugelj:

„On bi naoko nezainteresirano čekao kod kornera. Ali čim bi dobio loptu, sjurio se ravno prema golu, prolazio suparnike, ušao u šesnaestera, a onda je bilo ili gol ili penal, rijetko nešto treće!“

Da, i protiv Reala je trebao dobiti dva jedanaesterca, Chendo ga nije mogao drugačije zaustaviti.

„Belgijski nas je sudac uništio. Znam samo da ga je Uefa nakon te utakmice doživotno suspendovala. Bila je to čista pljačka!“, tvrdi Desnica.

Real je te sezone osvojio Kup Uefe, a Desnica je i kasnije upoznao da u životu ne dobiješ uvek ono što zaslužiš.

Tako mu je gotovo sav novac koji je zaradio u karijeri propao u Ljubljanskoj banci, pa je nakon hrvatskog osamostaljenja nastavio igrati u domovini. No, klubovi su ga često varali i nisu mu plaćali.

„I kad sam bila dete, morala sam nazivati predsednike i direktore klubova da mu daju novac, jer i moja majka je gluho-nema.

Bila su to doista teška vremena, jedva smo preživljavali. Sad je nešto bolje jer otac ima pravo na mirovinu kao osvajač brončane medalje na Olimpijadi gluhih 1973.“, ispričala je njegova kći Maja za Novi list.

Desnica je osvojio dva kupa bivše države, zabio je 55 golova u 265 utakmica za Rijeku između 1976. i ’85., a potom je pet godina igrao u belgijskom Kortrijku.

Jednom je zaigrao i zareprezentaciju SFRJ, u kvalifikacijama za Euro 1980. protiv Rumunjske. Naravno, zabio je gol! Igrao je do 41. godine.

Izaberite najbolju momčad HNL-a

„Tada smo igrali srcem, danas je sve u novcu“, žali se.

Žao mu je što više ne radi u omladinskom pogonu Rijeke, kaže da je uživao radeći s mladim nogometašima, a sad je domar na jednom terenu u Rijeci.

„Sledite svoj san. Ja sam ga uspio ostvariti, uprkos takvom hendikepu. Bog mi je oduzeo sluh, ali dao mi je druge talente. I ljubav za fudbalom.“

To mu niko neće oduzeti. Sretan 60. rođendan, Damire!

(Agencije)

Share this post: